понедељак, 27 маја

5. oktobar: Ostao je samo datum

5. oktobar: Ostao je samo datum

Pre tačno 19 godina, 5. oktobra 2000. godine, pao je režim Slobodana Miloševića, protestima koji su kulminirali u Beogradu, jer Milošević nije hteo da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije, 24. septembra 2000.

Naime, Milošević je na tim izborima izgubio od kandidata DOS-a Vojislava Koštunice, on je osvojio 50,24 odsto glasova birača, dok je Milošević dobio 37,15 odsto. Usledili su višednevni protesti širom Srbije, a 5. oktobra u Beograd je došlo pola Srbije, ne bi li skinuli tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije sa vlasti i uspostavili demokratski režim. Ove proteste vodio je prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić.

5-okt-1399519
Foto: Youtube/Screenshot/ Demonstracije Beograd, 5. oktobar 2000.

Euforija je trajala nekoliko meseci posle pada Miloševića, održani su i parlamentarni izbori, ali danas deluje da to uopšte nije toliko važno, jer Srbija nije uspela da se oporavi od ratova 90-tih, nemaštine, hiperinflacije, posledice su tu, ako i ljudi koji su tih godine imali učešće u vlasti što direktno, što indirektno.

S obzirom na to da su za 2020. godinu predviđeni parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji, porazno je da se danas dogovaraju uslovi tih izbora, jer je 5. oktobar trebalo kao tekovinu da ima fer i poštene izbore, očigledno da tekovina ne postoji, i da je Srbija daleko od fer i poštenih izbora.

S obzirom i na to da su mladi budućnost svake države, tekovina 5. oktobra nije zadržala ni njih ovde, sve ih je više koji napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom, a  pojedini gradovi su demografski prepolovljeni, o selima da ne govorimo.

okt-1399519
Foto: Youtube/Screenshot/Demonstracije Beograd 5. oktobar 2000.

Većina građana se nadala da će doći 6. oktobar, ali on se nije desio, lustracija nije sprovedena, sloboda medija je na veoma niskom nivou, o tome se priča, ali konkretnih rešenja nema.

Očigledno je da je 5. oktobar ostao samo jedan datum više, desio se to je činjenica, ali nije uspeo da opstane.

Foto: Youtube/Screenshot/ Demonstracije Beograd, 5. oktobar 2000.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *