уторак, 23 априла

51. FEST: Nagrada „Beogradski pobednik“ Lordanu Zafranoviću i Den Tani

51. FEST: Nagrada „Beogradski pobednik“ Lordanu Zafranoviću i Den Tani

Nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću – Den Tani, na 51. FEST-u,.

Kako se navodi u saopštenju, Lordan Zafranović je jedan od najznačajnijih reditelja sa ovih prostora koji je nedavno obeležio 60 godina karijere. Autor je kultnih igranih i dokumentarnih ostvarenja među kojima se izdvajaju „Okupacija u 26 slika“, „Pad Italije“, „Večernja zvona“, „Testament” i drugi, a u toku je i snimanje njegovog novog filma „Zlatni rez 42 – djeca Kozare“. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada za stvaralaštvo.

Filmski producent, Dobrivoje Tanasijević – Den Tana, poznat je po ostvarenjima „Kičma“ Vlatka Gilića, „Poseban tretman“, filmu koji je osvoji mnogobrojne nagrade među kojima i nagradu za žensku ulogu na filmskom festivalu u Kanu koja je dodeljena Mileni Dravić, kao i filmu „Suton“ koji je takođe režirao Goran Paskaljević, a u kome igra jedini srpski oskarovac Karl Malden. Den Tana dao je izuzetan doprinos u stvaranju Legata posvećenom Karlu Maldenu u Jugoslovenskoj kinoteci, stoji u saopštenju na sajtu ovog festivala.

„Nitram“ najbolji film 50. FEST-a, počeo FEST na bis

Nagrada „Beogradski pobednik“ ustanovljena je 2014. godine na predlog Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora FEST-a. Prvu nagradu „Beogradski pobednik“ dobila je Milena Dravić i reditelj Aleksandar Sokurov 2015. godine, a nakon toga ovo prestižno priznanje dodeljeno je Velimiru Bati Živojinoviću, Viktoriji Abril, Ričardu Drajfusu, Mikiju Manojloviću, Džonu Mektirnanu, Nedi Arnerić, Ištvanu Sabou, Emiru Kusturici, Karenu Šahnazarovu, Radetu Šerbedžiji, Puriši Đorđeviću, Miri Banjac, Dušanu Makavejevu i drugima.

FEST će biti održan od 24. februara do 5. marta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *