четвртак, 13 јуна

53. Bitef „Beograd na daljinski“: Da li veštačka inteligencija odlučuje umesto nas?

53. Bitef „Beograd na daljinski“: Da li veštačka inteligencija odlučuje umesto nas?

Koncept je jednostavan, vi ste učesnik performansa – projekta, dobijete slušalice iz kojih slede jasne instrukcije šta treba da radite za vreme trajanja performansa (oko dva sata).

Polazna tačka je groblje, Novo groblje u Beogradu, i sve dok ne stignete do krajnjeg cilja, vrha zgrade Doma sindikata, (uglavnom) šetate Beogradom i upoznajete sebe, na više načina, kako se ponašate u grupi, a kako individualno. Pitanja koja čujete bude u vama nova pitanja, većina vas probudi i trgne iz one realnosti koju poznajete, a za odgovore potrebno je vreme…

Perfomans „Beograd na daljinski“ Rimini protokol, po konceptu Štefana Kegija, a u režiji Antona Rouza, u okviru ovogodišnjeg Bitefa izvodi se svakog dana do 25. septembra od 11 i 17 sati.

imag5026-1024x761-8527839
Foto: RIC/ „Beograd na daljinski“

Kao što smo rekli, polazna tačka je Novo groblje u Beogradu. Nećemo vam opisivati šta se sve dešava, ali sama pomisao da se kreće sa mesta gde ne želimo da budemo, a znamo da ćemo tu završiti, deluje neprijatno. Međutim, glas iz slušalica po imenu Rejčel, koja za sebe kaže da je „ništa“ i da ne postoji, vam govori zbog čega ste baš tu, i saznanje koje dobijate na kraju sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Avantura se nastavlja trasom koju vam govori glas iz slušalica, nećemo da je otkrivamo, ali svaki segment performansa je odlično zamišljen, realizovan, posebno dok čekate da pređete ulicu. Naime, glas vam govori kada da je pređete, tojest, potpuno je u skladu sa promenom svetla na semaforu, iako je nasnimljen ranije! Znači, ne ide uživo, već je sve proračunato.

imag5028-1024x761-9892970
Foto: RIC/ „Beograd na daljinski“

To nas je navelo na razmišljanje gde su granice upravljanja veštačke inteligencije nad čovekom. Odgovor na ovo pitanje dobićemo u budućnosti, kroz ovu avanturu dobili smo jednu drugačiju, ali, kada bolje razmislimo, realnu sliku našeg postojanja na Zemlji. To se posebno videlo dok smo po instrukcijama posmatrali ljude kroz izlog jedne prodavnice. Svakodnevno idemo u kupovinu, da li je to naša uloga, ko nas navodi da panično punimo korpe i ponašamo se i sami kao roboti. „Beograd na daljinski“ daje odgovor i na ovo pitanje.

imag5029-1024x761-9892970
Foto: RIC/ „Beograd na daljinski“

Ono što smo mi spoznali kroz ovu avanturu je to da je čovek veoma podložan manipulaciji, čak i kada misli da to nije. U grupi nesvesno radi ono što mu se kaže. Da li smo svi isti? Naravno da nismo, ali informacija da nam se genetski sastav 99 odsto poklapa sa bilo kojim drugim čovekom, a da nam je drugačiji „softer“ i  to samo  jedan odsto, je dovoljna da se svi povinujemo kao „ovce“ svom „gospodaru“. U ovom slučaju glasu iz slušalica, robotu.

Što reče jedna koleginica, dobro je što se performans ne završava na groblju, a završava se na krovu Doma sindikata. Kao i svaki kraj i ovaj je jedinstven, a pogled sa zgrade je za pamćenje.

imag5040-1024x761-4543775
Foto: RIC/ „Beograd na daljinski“

Ovaj performans se izvodio u raznim gradovima sveta. Kako smo saznali u razgovoru sa autorima, scenario je u svim mestima sličan, sa malim izmenama, a u beogradskom je ubačeno držanje za ruke:

– Ulica je bila malo duža, pa smo rešili da se učesnici uhvate za ruke, da promene raspoloženje i zbliže se na trenutak sa nekim koga možda ne poznaju – objasnio je Štefan Kegi – a i pesma koja se peva je zanimljiva, dodao je on.

Njegov kolega na projektu, reditelj Anton Rouz, rekao je da nije bilo teško naći lokacije u Beogradu, ali da proces pripreme ovakvog projekta traje:

– Treba sve to uklopiti u celinu, ali ovaj grad nam je dao odlične mogućnosti, te je sve ispalo kako treba – istakao je reditelj.

imag5039-1024x761-4543775
Foto: RIC/ „Beograd na daljinski“

Naša preporuka je da iskoristite jedinstvenu priliku i učestvujete u ovom projektu. Sigurno ćete doživeti neka dobro poznata mesta u Beogradu na jedan sasvim novi način, razmišljaćete o životu i njegovoj prolaznosti drugačije, a kako ćete se ponašati u grupi i da li će „veštačka inteligencija“ uspeti i vas da opije, zavisi samo od vas. I da, obujte udobnu obuću.

Foto: RIC

1 komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *