четвртак, 13 јуна

54. Bitef i 65. Sajam knjiga pod znakom pitanja

54. Bitef i 65. Sajam knjiga pod znakom pitanja

Epidemija korona virusa mogla bi da dovede do otkazivanja i 54. Bitefa i 65. Sajma knjiga u Beogradu, izjavio je gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, najavljujući da bi sve takmičarsko-programske manifestacije, koje su otkazane, imale 2021. godine “dupla izdanja” i trajale bi duže.

– Krajem proleća smo pomislili da je gotovo, pozorišta su žurila da krenu sa probama, zakazivali su se festivali širom zemlje, i onda je korona uzvratila udarac, ne samo u Srbiji, već i svuda oko Srbije –  izjavio je Karl za “Večernje novosti”, dodajući da je kolektivno iskustvo nalaže oprez, jer niko ne može sa sigurnošću da predvidi kako će se epidemiološka kriva kretati.

Povodom 54. Bitefa, čije je otvaranje planirano za 9. septembar, Karl je rekao da je taj datum “i veoma blizu i veoma daleko”, a ako epidemiološka slika ostane ovakva kakva je sada i u Srbiji i u Evropi, održavanje tog međunarodnog pozorišnog festuvala nije realno. Razlog za to je to što većina predstava zahteva zatvoreni prostor, a i nameće se pitanje eventualnog karantina za strane trupe ili u dolasku ili u povratku.

Projekcija za 65. Sajam knjiga u oktobru slična je kao za Bitef, posebno što ta manifestacija “sa sobom nosi desetak hiljada posetilaca dnevno, a to je, sve i da se mere relaksiraju, osetljiva brojka”. S druge strane, kako je dodao Karl, održavanje Sajma knjiga bez publike ili sa limitiranim brojem ljudi nije ekonomski održivo ni za organizatore ni za izdavače.

Prema rečima Karla, ako bi Bitef bio otkazan, sledeće godine bi “bio održan sa prefiksom 54-55”, što bi značilo da bi “zadržao selekciju iz 2020. i nadogradio je dodatnim predstavama iz 2021, čime kontinuitet ne bi bio doveden u pitanje”.

Isto rešenje predviđeno je i za Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji je trebalo da bude održan u martu, kao i za Sopotski filmski festival – Sofest, koji je otkazan.

Karl je rekao da ne može da prognozira koji će festival označiti nastavak kulturnog života, jer “korona nije loto”.

Izvor: MediaSfera

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *