недеља, 16 јуна

Aktivizam mladih: „Posledice aerozagađenja ne trpe samo građani Bora“

Aktivizam mladih: „Posledice aerozagađenja ne trpe samo građani Bora“

Kako bi edukovali građane i posvetili pažnju problemu aerozagađenja, srednjoškolci iz Bora pokrenuli su inicijativu “Mladi protiv aerozagađenja”.

Grupu čine srednjoškolci koji žele da edukuju građane o ugroženosti životne sredine. Bor, je inače, visoko pozicioniran kada je reč o aerozagađenju, a problem je kulminirao nakon što je kineska kompanija “Zi Đin” preuzela RTB Bor.

Neformalna grupa “Mladi menjaju” okupila se početkom septembra prošle godine.

– Dobili smo podršku Crte za realizaciju projekta koji je i dan danas inicijativa ‘Mladi protiv aerozagađenja’, a koja je aktivna od februara ove godine. U sklopu inicijative krenuli smo sa realizacijom aktivnosti u martu, ali je zbog epidemiološke situacije projekat pretrpeo razne izmene – kaže jedan od članova ove grupe Ilija Đuričić.

Foto: MRCN / Ilija Đuričić

Zbog pandemije su se odlučili za drugi vid rada. U septembru i oktobru realizovali su dva intervjua. Prvi je sa eskpertom za zaštitu životne sredine Toplicom Marjanovićem o uticaju aerozagađenja na životnu sredinu, a drugi je sa doktorkom Slavicom Vučković o uticaju aerozagađenja na zdravlje ljudi.

– Marjanović je nagovestio da je aerozagađenje itekako bitan problem, ne samo za Bor, već i za čitavu Srbiju, jer aerozagađenje koje emituje RTB danas se prostire i van Bora u velikom radijusu. Posledice ovoga ne trpimo samo mi, već i ljudi koji žive u okolnim mestima. Od dr Vučković, smo doznali da aerozagađanje ima veliki uticaj na građane Bora, mnogo više je dece sa oboljenjima pluća nego u ostatku Srbije, astme, kao i da je stopa smrtnosti veća, ali i to da je procenat oboljevanja od raka mnogo veći nego u ostatku Srbije” – kaže Đuričić.

Foto: MRCN/ RTB Bor

Smederevo veliki problem, u Loznici najavljeno otvaranje rudnika

Iz neposrednog razgovora sa aktivistima iz Smedereva Đuričić je saznao, kako kaže, da je Smederevo, otkako je topionica u “Zi Đinu” zaustavljena i otkako više nemamo prekomernog zagađenja, najzagađeniji grad u Srbiji, i to višestruko zagađen.

–  Pitam se kako će izgledati Loznica pošto je najavljeno otvaranje rudnika, i mislim da će Loznica uskoro da se nosi sa problemom aerozagađenja koji je prisutan u Boru i Smederevu. Što se Beograda tiče, i on je sam po sebi problem. Bio je pozicioniran i na prvom mestu kao najzagađeniji grad u jednom trenutku –  kaže Đuričić.

Najgore stanje je tamo gde je industrija, ističe Đuričić, ali dodaje da postoji problem u Valjevu gde se javlja aerozagađenje u toku zime, kada je grejna sezona i na tome takođe treba poraditi.

– U industrijskim gradovima je prisutno tokom cele godine i on je višestruk, jer imamo povećan sumpordioksid, ali i povećanje PM 2.5 i PM 10 čestica. Naglasiću samo da je u septembru bilo ogromno prekoračenje sumpordioksida u Boru koji je iznosio preko 3000 mikrograma po metru kubnom – kaže Đuričić.

Građani Bora su nezadovoljni problemom aerozagađenja, ali kako kažu iz grupe, ono što je problem je što nema njihove reakcije.

– Zašto građani ne reaguju i šta je to što ih sprečava da se bore za svoj život i život svoje dece?”, pita se Đuričić i dodaje da skoro 5000 građana radi u RTB-u i da samim tim polovina građana Bora zavisi od RTB-a odnosno “Zi Đina” danas.

Foto: MRCN /  RTB Bor

–  Najveći problem predstavlja to radno mesto u “Zi Đinu”, ali ja bih pozvao građane Bora da razmisle da li je bitniji njihov život ili radno mesto u ovoj fabrici –  kaže Đuričić.

Đuričić navodi da su pokrenuli konkurs na temu zagađenja koji je počeo ove nedelje, a koji je otvoren do 25. novembra.

 – Učesnici konkursa će moći da pošalju kreativne radove koji mogu biti u literarnoj formi ili kreativne ideje koje opisuju temu aerozagađenja u Boru. Najboljim učesnicima u kategorijama biće podeljene simbolične nagrade koje će odrediti stručni žiri  – ističe Đuričić.

Do završnice aktivnosti, odnosno performansa u gradu koji su planirali, nije došlo zbog epidemiološke situacije sa koronavirusom, te su ovu aktivnost pretvorili u najavljeni konkurs.

Izvor: Media & Reform centar Niš

Foto/Cover: Ilija Đuričić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *