понедељак, 27 маја

Andrejić: „Crna Gora pred novim razdobljem, Đukanović želi da uzdrma region“

Andrejić: „Crna Gora pred novim razdobljem, Đukanović želi da uzdrma region“

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori opravdali su epitet do sad najneizvesnijih i istorijskih izbora. Naime, sada je izvesno da će se prvi put u Crnoj Gori vlast promeniti demokratskim putem, na izborima.

Do nedavno vladajuća Demokratska partija socijalista sa osvojenih 35.06 odsto glasova nije uspela da se izbori za još jedan mandat. Novu skupštinsku većinu činiće tri opozicione koalicije, „Za budućnost Crne Gore“ Zdravka Krivokapića, „Mir je naša nacija“ Alekse Bečića  i „Crno na bijelo, Dritana Abazovića.

Nedugo nakon okončanja izbora lideri pomenute tri do sada opozicione koalicije sastali su se i usvojili platformu i ciljeve buduće Vlade koja će po svemu sudeći biti ekspertska. Suštinski gledano nova vlast će počivati na tri principa. Prvi se odnosi na poštovanje i sprovođenje međunarodnih obaveza, drugi princip ogleda se u sprovođenju svih potrebnih reformi kako bi se Crna Gora što pre našla u Evropskoj uniji, a treći princip podrazumeva ekspertsku Vladu sačinjenu od stručnjaka bez obzira na političku, versku i nacionalnu pripadnost.

Ovako postavljenim principima buduća vlast demantuje tvrdnje da se Crna Gora novom vlašću vraća vekovima unazad i najavljuje nastavak evropskog puta Crne Gore. Bitno je napomenuti i to da smo od lidera tri pomenute koalicije mogli više puta da čujemo pozive na mir, stabilnost, kao i najavu njihove borbe za jednakost svih nacija i vera u Crnoj Gori. Sa tim u vezi najavljeno je preispitivanje i ponovna analiza svih zakona koji imaju potencijalno diskriminatorski karakter i koji su u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, počevši sa spornim „Zakonom o slobodi veroispovesti“.  Naravno postavlja se pitanje kakav će odnos nova vlast u Crnoj Gori imati prema kosovskom pitanju i da li će doći do povlačenja priznanja nezavisnosti do koga i nije smelo doći jer jeste u suprotnosti sa voljom građana Crne Gore.

Ono što je izazvalo burne reakcije jeste slavlje nakon pobede opozicije koje se moglo videti ne samo širom Crne Gore već i u pojedinim država u regionu poput Srbije, Bosne i Hercegovine… Veliki broj srpskih zastava i pevanje srpskih nacionalnih pesama očigledno je isprovociralo aktuelnog predsednika Mila Đukanovića, te je on više puta napomenuo da iza „buđenja nacionalizma iz devedesetih godina“, stoji upravo Beograd.

„Oficijelna politika Beograda, to je valjda i slepcu jasno, ne mora da živi ni u Beogradu ni u Podgorici, je bila da pokuša da promenom vlasti stvori atmosferu u kojoj bi Crna Gora postala deo planiranog „srpskog sveta“ u trouglu između Beograda, Banjaluke i Podgorice“

Ovakvom izjavom Milo Đukanović osim toga što otvoreno optužuje Republiku Srbiju za mešanje u unutrašnje pitanje Crne Gore, odnosno u sam izborni proces, on još jednom bespotrebno skreće pažnju na ideju „velikosrpske hegemonije“ kojom očigledno želi da opravda izborni poraz i dodatno uzdrma ionako nestabilan region.

Crna Gora se sigurno nalazi pred novim razdobljem koje će sa sobom doneti izvesne promene u unutrašnjoj i spoljašnjoj politici, a koje će to promene biti i kako će se odraziti na region videćemo u narednom periodu.

Tekstovi objavljeni u rubrici “Glas mladih –  “MAAT A.S.”” predstavljaju stavove autora   i ne mogu se smatrati stavom Media Start Info portala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *