четвртак, 13 јуна

„Antibirokratska revolucija“ o „jugoslovenskom nesvakidašnjem autoritarizmu“

„Antibirokratska revolucija“   o „jugoslovenskom nesvakidašnjem autoritarizmu“

Knjiga Nebojše Vladisavljevića Antibirokratska revolucija objavljena je u izdanju Arhipelaga u ediciji Kapital. Ovo delo je velika retrospektiva događaja i procesa koji su obeležili živote nekoliko generacija.

Proistekla iz obimnog istraživanja o uzrocima, nastanku i tokovima antibirokratske revolucije koja je u drugoj polovini osamdesetih godina potresla srpsko i jugoslovensko društvo i na scenu izvela čitav niz novih političkih i društvenih aktera koji će biti snažno prisutni na njoj i u narednih trideset godina, mnogi od njih sve do naših dana, Vladisavljevićeva knjiga je prva celovita politikološka i istoriografska analiza antibirokratske revolucije.

Nebojša Vladisavljević

Autor je razgovarao sa učesnicima, svedocima i savremenicima antibirokratske revolucije sa različitih strana društvenog i političkog spektra, pri tome koristeći ogromnu i raznovrsnu građu. Zahvaljujući tome, sada je pred nama uzbudljiva i složena, provokativna i utemeljena slika antibirokratske revolucije, u koloru i izbliza.

Vladisavljević pomno istražuje uzroke antibirokratske revolucije, društvenu nestabilnost i sukobe u Jugoslaviji posle Titove smrti. Prateći razvoj od partijske države do politike nacionalne mobilizacije u poslednjim godinama druge Jugoslavije, autor se usredsređuje na pad Ivana Stambolića, uspon Slobodana Miloševića i kosovsku krizu.

Odgovarajući na pitanja zašto je Milošević pobedio i kako je nastao srpski pokret na Kosovu osamdesetih godina, Vladisavljević daje detaljnu sliku jugoslovenske političke klase i protesti u leto 1988. godine koji su potresli Jugoslaviju, kao i sliku Miloševićevog populizma i talasa mobilizacije koji je izazvao. Posebno upečatljive epizode ove uzbudljivo pisane knjige jesu demonstracije beogradskih industrijskih radnika početkom oktobra 1988. godine, jogurt revolucija u Vojvodini nekoliko dana kasnije, kao i pobuna u Crnoj Gori u oktobru 1988. i u januaru 1989. godine. Čitavo jedno poglavlje knjige posvećeno je protestima kosovskih Albanaca u drugoj polovini osamdesetih godina, kao i sukobu Srbije i Slovenije u istom tom periodu.

Knjiga Nebojše Vladisavljevića prikazuje „jugoslovenski nesvakidašnji autoritarizam“, kao i ključni politički tok druge polovine osamdesetih godina od antibirokratske revolucije do pada socijalizma i raspada Jugoslavije.

Nebojša Vladisavljević je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, gde predaje na predmetima o političkim ustanovama i političkom životu Srbije i balkanskih država i uporednoj demokratizaciji.

U izdanju Arhipelaga prošle godine je objavljena studija Nebojše Vladisavljevića Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra. Nastala kao plod dugogodišnjeg proučavanja i velikog istraživanja stanja demokratije, medija i političkih i građanskih sloboda posle 5. oktobra 2000. godine, Vladisavljevićeva knjiga se usredsređuje na nekoliko ključnih epizoda u kojima se posle 5. oktobra nalazila demokratija u Srbiji prelazeći put od revolucije i demokratizacije, preko „dugog pada demokratije“ do uspona autoritarizma.

Foto: Antibirokratska revolucija / Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *