понедељак, 27 маја

„Art Zona za sve“ u Zaječaru: „Pokazaćemo kako izgleda pravedan svet“

„Art Zona za sve“ u Zaječaru: „Pokazaćemo kako izgleda pravedan svet“

Četvrti Međunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog  stvaralaštva  „Art Zona za sve”, počinje danas u Zaječaru i  trajaće sve do petka, 13. septembra, u organizaciji udruženja „Dečiji centar“ iz ovog grada.

„Dečiji centar“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, organizovanjem ovog značajnog festivala, želi da promoviše jedan od načina stvaranja inkluzivne atmosfere i učestvuje u kreiranju inkluzivne kulturne politike naše zajednice.

Selena Ristić  Vitomirović, predsednica „Dečijeg centra“ kaže da realizacijom projekta u kome učestvuju deca i mladi sa intelektualnim teškoćama i invaliditetom i deca i mladi iz opšte populacije, žele da utiču na „senzibilizaciju šire zajednice u potrazi za novim strategijama inkluzije i integracije različitih marginalnih grupa dece“.

art-zona-2019-727x1024-3035897
Foto: Promo

Ona za naš portal kaže da nisu dobili podršku grada Zaječara za realizaciju ovog festivala:

– Bez obzira na to, i ove godine pokazaćemo kako izgleda pravedan svet u kome svi imaju jednake šanse, iako nemaju iste startne pozicije – istakla je Selena.

69835362_2468273023448689_7735404415569362944_n-4445817
Foto: Privatna arhiva

U realizaciju festivala biće uključeno: više od 500 dece i mladih koji će direktno učestvovati u aktivnostima,  30 volontera i  više od 2000 građana (publika i podrška u toku festivalskih dana).  Predviđeno je učešće gostiju iz 12 gradova iz zemlje i inostranstva. U toku pet festivalskih dana, deca i mladi sa smetnjama u razvoju na otvorenoj sceni će prikazati svoje stvaralaštvo iz različitih oblasti  umetnosti ( dramske, baletske, pantomimske predstave, opera, koncerti…), paralelno će se u dvorištu svakodnevno odvijati edukativne radionice. U dvorištu će biti postavljeni štandovi na kojima će gosti moći da izlažu svoje radove. Art zona za sve nema komercijalni karakter.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *