четвртак, 13 јуна

Avala Studios: „Stvara se pogrešan utisak, nećemo graditi u parku Košutnjak“

Avala Studios: „Stvara se pogrešan utisak, nećemo graditi u parku Košutnjak“

Velika prašina u javnosti podigla se zbog informacije da će deo šume u Košutnjaku biti posečen, da bi preduzeće „Avala Studios“ izgradilo objekte u ovom delu Beograda.

Ipak, prema saopštenju ove firme, a kako piše portal N1, njihov projekat „Avala Filmski Park“, neće ugroziti šumu, jer kako kažu plan izgradnje nije na prostoru na kojem se nalazi park Košutnjak, koji je u javnoj upotrebi.

– U javnosti se stvara pogrešan utisak da se naš projekat planira na javnom prostoru parka Košutnjak. Beograđani treba da znaju da njihovi omiljeno izletište, košutnjačka šuma, trim i ski staza, kao i prostor za sankanje, nemaju nikakve veze sa našim projektom i neće se na ovom prostoru ništa graditi – poručio je Petar Dajko, generalni direktor „Avala Studios“.

Borba za stabla Košutnjaka: „Ne damo pluća grada“

Naslovna fotografija: Fb stranica Bitka za Košutnjak

Iz kompanije „Avala Studios“ podsećaju da se projekat planira na prostoru gde se trenutno nalaze studiji ove kompanije, a koji je razdvojen od parka Košutnjak ulicom Kneza Višeslava. Oni  tvrde da taj prostor nikada nije bio u javnoj upotrebi, i da je zapušten usled neodržavanja.

Investitor poručuje da će planom projekta izgradnje filmskih studija i pratećih objekata, Beograđani osim ulaganja u kapacitete za privlačenje svetskih filmskih produkcija, dobiti novih 10 hektara javne površine na korišćenje.

Foto: Avala Film, oktobar 2018/Youtube/Screenshot

Obećava i izgradnju nove osnovne škole, dva vrtića i najsavremenijih sportskih objekata, kao i da će projektom sačuvati sva najvrednija stabla, koja će biti uklopljena u novu celinu i koja će, kako se navodi u saopštenju, biti na raspolaganju svim građanima.

U saopštenju se navodi i da Plan detaljne regulacije, koji je donedavno bio na javnom uvidu, obuhvata 86 hektara, koje je odredio Gradski zavod za urbanizam.

Prethodnihj dana inicijativu za odbranu Košutnjaka prethodnih dana potpisom je podržalo više 50.000 građana, dok je na Plan detaljne regulacije uloženo više od 7.000 primedbi.

Izvor: N1

Foto/Cover: Dribbling Pictures 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *