понедељак, 27 маја

BAS: „Časovnik sudnjeg dana stao na 100 sekundi do kraja civilizacije“

BAS: „Časovnik sudnjeg dana stao na 100 sekundi do kraja civilizacije“

Kazaljke časovnika sudnjeg dana, koji simbolično predskazuje koliko je čovečanstvu preostalo vremena, zaustavljene su na mestu na kojem su bile i prošle godine – na samo 100 sekundi od smaka sveta.

Nakon 2020. godine obeležene pandemijom kovida-19, strahom od nuklearnog armagedona i kataklizmičkim klimatskim promenama, sat je ponovo stao na samo 100 sekundi.

– Kazaljke časovnika sudnjeg dana ostale su na 100 sekundi do ponoći, što je bliže ponoći nego ikada – izjavila je Rejčel Bronson, predsednica američkog Biltena atomskih naučnika (BAS).

Neprofitna organizacija BAS svake godine od 1947. godine ažurira svoju simboličnu prognozu kraja sveta, kao upozorenje koliko je ljudska civilizacija blizu toga da sopstvenim opasnim tehnologijama uništi sebe i planetu Zemlju.

Sat je 2020. godine bio zaustavljen na 100 sekundi do simbolične „ponoći“, što je bilo do tada najbliže smaku sveta i „istorijski poziv na buđenje“, a njegove kazaljke se od tada nisu pomerile, naveli su 27. januara u saopštenju naučnici okupljeni oko publikacije BAS.

Članovi BAS upozorili su da najveće opasnosti nose planovi velikih sila da modernizuju svoje nuklearne arsenale, klimatske promene izazvane upotrebom fosilnih goriva, ali i sve učestalije širenje dezinformacija i teorija zavere, koje multipliciraju opasnost nuklearnog sukoba i klimatskih poremećaja.

Oni su istakli da je prošla, 2020. godina, „razotkrila koliko su države i međunarodni poredak nepripremljeni i nespremni da se pravilno uhvate ukoštac sa globalnim vanrednim stanjem“.

Izvor: Euractiv.rs

Foto/Cover: BAS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *