петак, 12 априла

„Bećarac“ na ćirilici u Zagrebu za Panonskog mornara

„Bećarac“ na ćirilici u Zagrebu za Panonskog mornara

Vest o smrti velikog umetnika, kantautora, pesnika, pevača Đorđa Balaševića potresla je ceo region, celu bivšu Jugoslaviju, u kojoj je on doživeo najveću popularnost osamdesesetih godina prošlog veka.

U čast preminulog umetnika, u Zagrebu je u petak uveče postavljen natpis na ćirilici, na kome piše „Бећарац“. Na istom mestu upaljene su i sveće za „Panonskog mornara“, a okupljeni građani su pevali njegove pesme.

„Da mi je još jedared proći Ilicom, pa da bećarac našvrljam ćirilicom…“, reči su iz Balaševićeve pesme „Stih na afsaltu“.

Zagreb je jedan od mnogih gradova koji se se oprašta od Đorđa Balaševića. Od kako se pojavila vest o njegovoj smrti, javne ličnosti i građani Hrvatske podelili su brojne poruke za voljenog Đoleta.

Sinoć je povodom smrti pevača na hrvatskoj televiziji HRT emitovan njegov koncert iz Pulske arene.

Foto: Metla bez drške/Tviter

Građani Sarajeva takođe su se okupili sinoć na platou Skenderije, mesta gde je Đorđe Balašević održao mnoge koncerte na kojima su plakali i on i publika. U tišini, sa suzama i uz pesmu „Kada odem“ palili su sveće i odavali počast preminulom Balaševiću.

Balašević je bio jedna od najvećih zvezda u muzičkom svetu na ovim prostorima, i njegove pesme su prema mnogima čista poezija, koju ne može, i koju nije mogao svako razumeti.

Đorđe Balašević je preminuo u petak popodne 19. februara od upale pluća izazvane korona virusom. Za sobom je ostavio pesme koje će uvek živeti, suprugu Oliveru i troje dece.

Na dan sahrane u njegovom rodnom Novom Sadu biće proglašen dan žalosti.

Foto/Cover: Metla bez drške/Tviter

Izvor: MSI/N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *