петак, 12 априла

Besplatna mobilna aplikacija koja ukazuje na pojavu alergena

Besplatna mobilna aplikacija koja ukazuje na pojavu alergena

Pojava korona virusa u Evropi počela je skoro u isto vreme kada i alergije, te su simptomi poput zapušenog nosa, kijavice, suznih očiju, svraba u nosu, zbunjivali ljude jer važe za oba stanja.

Alergije su uz astmu, najčešće hronične bolesti u Evropi, piše portal EU u Srbiji. Procenjuje se da oko 80 miliona odraslih (preko 20 odsto) Evropljana ima neku alergiju. Od toga su, oko 30 do 40 odsto deca i taj broj konstantno raste. Alergije se nikada u potpunosti ne mogu izlečiti, ali ih možemo držati pod kontrolom. Prvi korak je da izbegavamo kontakt sa alergenima. Kako to da postignemo?

Sada mnogo lakše uz mobilnu aplikaciju RealForAll Android i iOS korisnike. Građani mogu putem ove besplatne aplikacije proveriti kakva je trenutna situacija vezana za pojavu alergena i prognoza za narednih nekoliko dana i na taj način planirati svoje aktivnosti i terapije u dogovoru sa svojim lekarom.

Aplikacija je samo deo velikog projekta “Merenja u realnom vremenu i prognoza za uspešnu prevenciju i život sa sezonskim alergijama u prekograničnom području Hrvatska-Srbija” – RealForAll (2017HR-RS151) koji se sufinansira preko Interreg IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska.

Kompletan tekst pročitajte na  EU u Srbiji

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *