понедељак, 27 маја

Bez „kovid pasoša“ u EU, ali sa pooštrenim merama

Bez „kovid pasoša“ u EU, ali sa pooštrenim  merama

Evropska unija neće uvoditi takozvane „kovid pasoše“ kao uslov za putovanja ili ulazak na teritoriju Unije –  zaključili su lideri vlada i država EU na sastanku evropskog veća, a piše portal N1.

Nakon četvoročasovne rasprave, između ostalog zaključeno je da je sertifikat o vakcini medincinski, a ne putni dokument i da ne može biti uslov uza putovanja iz više razoga.

Prvi razlog  je što je i dalje nepoznato da li vakcinisani ljudi mogu dalje da šire virus, druga nepoznanica je koliko ta zaštita traje i možda i ključni – kako diskriminisati osobe koje ne mogu da prime vakcinu iz raznih razloga ili im nije dostupna.

Evropa se inače sprema za dodatno zatvaranje. I dok se duž kontinenta pooštravaju restriktivne mere zbog sve bržeg širenja novog, mutiranog soja viruisa, koji se lako prenosi, lideri okupljeni u Evropskom veću smatraju da su restrikcije poželjne.

Uvode nove tamno crvene zone, kako bi označili mesta sa povećanim širenjem virusa, i insistiraju na tome da unutrašnje granice moraju da ostanu otvorene.

Planira se ograničavanje putovanja na samo ona koja su zaista neophodna, uz očuvanje funkncionalnosti tržišta. To znači da će najverovatnije biti dozvoljena putovanja samo prekograničnih radnika u određenim oblastima i transport robe. Međutim, odluka još nije konačna.

Takođe, za sve one koji spolja dolaze u EU neophodan će biti negativan rezultat testa, koji do sada nije bio obavezan na nivou cele Unije, ali ga je većina država svakako tražila na spoljnim granicama.

Izvor: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *