понедељак, 27 маја

BIRODI: Monitoring cenzure medija sa nacionalnom frekvencijom i TV N1

BIRODI: Monitoring cenzure  medija sa  nacionalnom frekvencijom i TV N1

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je  da od januara 2021. godine počinje monitoring javnosti, odnosno cenzure, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i na televiziji N1, u okviru njihovih dnevnika.

U saopštenju se navodi da je cilj monitoringa da se utvdi koji mediji i na koji način izveštavaju o događajima u društvu koji su plod društvenih, ekonomskih, političkih i međunarodnih procesa, odnosno događaja koji su organizovani od strane države, političkih stranka, nevladinih organizacija, neformalnih društvenih grupa, sindikata, strukovnih udruženja, akademske zajednice i medija.

Rezultat projekta će biti registar društvenih događaja.

Kako se navodi, monitoring će obuhvatiti i formiranje onlajn panela čiji članovi će biti građani koji će biti u prilici da putem istraživačke platforme www.tvojstav.com ocene relevantnost događaja koji su se pojavili u centralnim informativnim emisijama i navedu šta su to njihove medijske potrebe.

BIRODI navodi da na ovaj način želi da doprinese unapređenju javnosti u Srbiji koja je po istraživanjima značajno zamrla, a čemu „u značajnoj meri doprinose sadržaji centralnih informativnih emisija u kojima dominiraju državni akteri, o kojima se promotivno i propagandno izveštava bez prostora za relevatne teme i dijalog o ključnim društvenim pitanjima“.

BIRODI će ovaj projekat realizovati u naredne dve godine.

Izvor: NUNS

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *