понедељак, 27 маја

Biser Dunava: Idealno mesto za odmor i uživanje u prirodnim lepotama

Biser Dunava: Idealno mesto za odmor i uživanje u prirodnim lepotama

Počeli su praznici, imate slobodne dane, a ne znate gde biste se odmorili a da ne potrošite celu platu?

Ne treba stotine evra da biste uživali na nekoj „top destinaciji“, kada sa mnogo manje para možete vaš odmor provesti u Donjem Milanovcu na obali Dunava. „Grad sa hiljadu ruža“, kako su ga nekada nazivali stari Milanovčani, nalazi se u istočnoj Srbiji udaljen na samo tri sata vožnje od Beograda i Niša, i idealno je mesto za savršen odmor.

Prvo što smo primetili u Donjem Milanovcu je lepota Dunava – širok i plav kao more, netaknuta priroda koja okružuje ovo turističko mesto kao i čuveni hotel Lepenski vir. Prvi utisak nije nas prevario, jer kako meštani kažu boljeg mesta za pre svega psihičko opuštanje u Srbiji nema, ali i za one koji nemaju mira ni kada odmaraju tu su kafići, restorani, krstarenje Dunavom…

dscn4259-1024x768-5775220
Foto: M.P.

Ipak, na nas su poseban utisak ostavili istorijski tragovi civilizacija koje datiraju još iz praistorije. Na samo 17 kilometara od Donjeg Milanovca nalazi se čuveno arheološko nalazište Lepenski vir, gde su čuvaju ostaci sakralne arhitekture iz perioda od 6.500 do 5.500 godine pre nove ere. Zanimljivo je da je arheološko nalazište moralo da bude preseljeno na drugu lokaciju (nekoliko metara iznad prvobitne) kako ne bi bilo potopljeno izgradnjom brane Đerdap 1. U muzeju Lepenski vir mogu se pogledati replike skulptura čiji se originali nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu.

dscn4161-1024x768-4407144
Foto: M.P.

Nakon posete muzeju, krstarenje Dunavom je nešto što ne treba nikako propustiti! Brodić polazi sa pristaništa iz Milanovca, krstarenje je celodnevno, i to je jedinstvena prilika da se vidi čuvena Trajanova tabla. Naime, Trajanova tabla je ugrađena u Đerdapsku klisuru, posvećena je rimskom caru Trajanu koji je sagradio most preko Dunava. Tabla sadrži natpis od šest redova, od kojih je danas moguće videti samo tri, a šta piše, otkrićete sami… Na putu do hidroelektrane Đerdap, prolazi se kroz mesto Tekija, koje je čuveno po manifestaciji „Zlatna bućka Đerdapa“. Obično se ovaj događaj održava polovinom avgusta, pa ako se slučajno zadesite u Tekiji u ta tri dana prisustvovaćete takmičenjima u: lovu somova na bućku, kuvanju riblje čorbe, dečijem karnevalu, turniru u malom fudbalu, takmičenju ulova udicom na plovak… Tekija je inače od Donjeg Milanovca drumskim putem udaljena 30 kilometara.

dscn4176-1024x768-5775220
Foto: M.P.

Kada smo već kod hrane, bilo bi suludo da ne probate riblje specijalitete za vreme boravka u Donjem Milanovcu. Uvek sveži som i smuđ, pripremljeni po receptima starih ribara – majstora, otvoriće apetit i osobama koje nisu baš preveliki ljubitelji ribe. Domaća pogača, vlaška pita i sirevi, obavezni su na meniju svih restorana, kao i hotela koji se nalazi na brdašcetu iznad Donjeg Milanovca.

Hotel Lepenski vir, simbol grada, izgrađen je sedamdesetih godina prošlog veka, za vreme vladavine Josipa Broza Tita, i bio je jedan od značajnijih projekata stare Jugoslavije. Danas, osim turista iz Evrope i sveta, ovde dolaze i sportisti klubova Crvene Zvezde i Partizana na pripreme za prvenstvo u fudbalu i drugim sportovima. Nije suvišno reći i to da je hotel bio korišćen i za snimanje filmova u kojima su igrali doajeni našeg glumišta Bata Živojinović, Nikola Simić, Mira Banjac, Snežana Savić…
Osim smeštaja u hotelu, Donji Milanovac poput ostalih turističkih mesta raspolaže sa privatnim smeštajem, a noćenje je oko 10 evra sa doručkom.

dscn4271-1024x768-8026609
Foto: M.P.

Sujeverje meštana ovog kraja je nadaleko poznato, te ako i vi verujete u duhove, zle vile i veštice, eto jedinstvene prilike da tokom boravka u Donjem Milanovcu posetite i čuvene vrače – bele magove. Oni mogu otkloniti bilo koji vaš problem, dovoljno je samo da ih poslušate i odradite ono što vam kažu, i ako im verujete vaše muke će nestati. U prevodu, ako ste bili omađijani, i usled zlih sila imali ogromne probleme, oni će postati vaša prošlost.
I na kraju našeg odmora i putovanja sigurni smo u to da ne treba da žalimo što nemamo Monte Karlo ili Rovinj, imamo biser na Dunavu – Donji Milanovac, kome ćete se kada ga jednom posetite, uvek rado vraćati.

dscn4816-1024x768-7255366
Foto: M.P.

Potopljeni grad

Četiri kilometra uzvodno od današnjeg nalazio se stari Donji Milanovac. Naime, 1971. godine potopljen je stari grad zbog izgradnje hidroelektrane Đerdap 1. Danas se dešava kada je vodostaj Dunava niži da delovi starog grada izrone, pa se može videti kula od crkve, i zidine pojedinih objekata. Međutim, ovo nije prvo presljenje Donjeg Milanovca, grad je zbog plavljenja bio preseljen 1832. godine iz Porečkog zaliva po narađenju kneza Miloša Obrenovića. Kasnije se ispostavilo da ovaj premeštaj nije bio pravo rešenje. Do trećeg seljenja Donjeg Milanovca ne bi trebalo nikada da dođe, jer kako kažu meštani postojeći mehanizmi za zaštitu od poplava su dobri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *