понедељак, 27 маја

Brisel želi veću dinamiku u pregovorima Beograda i Prištine

Brisel želi veću dinamiku u pregovorima Beograda i Prištine

Komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje Oliver Varheji izjavio je 12. marta da Brisel želi veću dinamiku u pregovorima sa Srbijom, koji su prošle godine tekli veoma sporo, i da Beograd mora da iskoristi sadašnju priliku za nastavak dijaloga sa Prištinom, piše portal Euractiv.rs.

– Ključno je da Kosovo i Srbija iskoriste trenutni prozor mogućnosti za ostvarenje napretka u dijalogu, koji je od ključne važnosti za evropske aspiracije Kosova i Srbije. Proces treba da se nastavi kada budu formirane kosovske institucije – rekao je Varheji na onlajn „Tirana ekonomskom forumu“.

Varheji je dodao da će Evropska komisija pomoći dijalog zajedno sa „američkim prijateljima“, navodi se u saopštenju Komisije.

Evropski komesar je rekao da je važno što je Srbija prihvatila novu metodologiju proširenja.

– Naravno, odluka o otvaranju klastera ostaje na zemljama članicama, ali bismo želeli da zacrtamo ambiciozni kurs koji će otvoriti sve klastere čim se za to stvore uslovi – kazao je Varheji.

Od Kosova se očekuje veća politička stabilnost kako bi se ubrzale reforme, uključujući oblasti vladavine prava i socio-ekonomskog razvoja.

– Komisija smatra da su svi uslovi ispunjeni za viznu liberalizaciju za kosovske građane, ali još nisu ubeđene sve zemlje članice – rekao je komesar EU.

Varheji je rekao da EU i države regiona samo zajedno mogu da ispune „davno data obećanja“  – obećanje Brisela da će ceo Zapadni Balkan biti deo EU i obećanje zemalja kandidata da će sprovesti fundamentalne reforme kako bi ta persepktiva postala stvarnost.

Izvor: Euractiv.rs

Foto: Brisel/Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *