понедељак, 27 маја

Dan posle: Suzavac i pendreci rasterali demonstrante (VIDEO)

Dan posle: Suzavac i pendreci rasterali demonstrante (VIDEO)

Sinoćne demonstracije u Beogradu ispred Skupštine Srbije završene su u dva sata iza ponoći, policijske snage su primenom sile, suzavcem i pendrecima rasterali građane, koji su protestovali povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti uveden policijski čas.

Naime, Vučić je juče u obraćanju javnosti rekao da će zbog povećanja broja obolelih biti uveden policijski čas od petka do ponedeljka, i to je bila inicijalna kapisla za okupljanje velikog broja ljudi ispred skupštine, i protesta koji je počeo oko 20 časova.

Iako je direktor policije Vladimir Rebić rekao da je policija „tokom nereda reagovala krajnje uzdržano“, snimci sa mesta događaja pokazuju drugačiju sliku. Nasilja i primene sile, pre svega udaranje pendrecima po demonstrantima je bilo, i to niko ne može da opovrgne, što se jasno vidi na snimku televizije N1.

Video: N1/Youtbe/ Policijaci u parku tuku muškarce koji su sedeli na klupi

Tim povodom Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Zaštitnika građana da odmah pokrenu nezavisne istrage o prekomernoj upotrebi sile pripadnika policije na protestu u Beogradu.

Direktor policije je izjavio da su tokom protesta ispred skupštine privedene 23 osobe. Povređeno je najmanje 43 policajca i 17 demonstranata, dodao je on.

Nakon nereda na ulicama su ostali zapaljeni kontejneri, smeće, polomljeni saobraćajni znaci, uništene žardinjere, zapaljeni policijski automobili.

O demonstracijama su izveštavale i svetske agencije, koje kažu da je došlo do sukoba između policije i demonstranata, koji su pokušali da upadnu u zgradu Skupštine Srbije u Beogradu, nakon najave vraćanja restriktivnih mera, uključujući policijski čas za vikend, radi suzbijanja širenja korona virusa.

Foto: Youtube/Screenshot

Proteste je uživo prenosila televizija N1, koja nema nacionalnu frekvenciju, dok je javni servis građana RTS i ovog puta ostao nem, te je za vreme protesta emitovao igrani film, a telopom izveštavao građane šta se dešava u srpskoj prestonici.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da će država i sve njene institucije zaštititi pravni poredak kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji. Ona je najoštrije osudila „vandalizam političara  koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se država i zdravstveni sistem suočavaju sa najtežim udarom korona virusa od početka pandemije“.

Predstavnici opozicionih partija su sinoć bili uzdržani, ali su najavili okupljanja za danas u 18, odnosno 19 sati. Tokom sinoćnjeg prenosa pojedini učesnici su dobacivali u kameru kako ih ne zanimaju političari, već da se bore za svoja prava i slobodu, i da je ovo borba građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se još uvek nije oglasio povodom ovih događaja.

Izvor: N1/Media Start Info

Foto/Cover: Youtube/Screenshot

Video: Televizija N1/Youtube

1 komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *