субота, 25 маја

„Dara iz Jasenovca“ večeras premijerno na RTS 1

„Dara iz Jasenovca“ večeras premijerno na RTS 1

Film „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga  Antonijevića  večeras će premijerno od 20 sati biti prikazan na Radio televiziji Srbije na prvom programu.

Naime, iako je prvobitno bilo planirano da se ovaj film prikaže u bioskopima, i to premijerom 22. aprila u Beogradu, nakon burnih reakcija o samoj temi filma, producenti su odlučili da prikažu javnosti ovo ostvarenje, te da ona sama donese sud o filmu.

Ovo ostvarenje je od pojedinih kritičara okarakterisan kao politička priča, i skrajnuta je njegova umetnička vrednost. Istovremeno, publika u Sjedinjenim Američkim Državama gde je premijerno prikazana „Dara iz Jasenovca“ 5. februara, naišao je na dobre reakcije gledalaca, izvestili su domaći mediji.

Foto: „Dara iz Jasenovca“/Promo

U glavnoj ulozi devojčice Dare našla se Biljana Čekić, a ostale uloge najmlađih zarobljenika poverene su Marku Pipiću, Nikoli Radulju, Rajku Lukaču, Milici Janjić, Anđeli Janjić, Angelini Docić, Luki, Jakovu i Simonu Šaranoviću. Scenografiju za film potpisuje Goran Joksimović.

Film su producirali Pradrag Antonijević i Maksa Ćatović, a scenario je napisala Nataša Drakulić.

Istorijska drama se osvrće na period 1942 godine, kada posle velike ustaško- nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima. Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata u neljudskim uslovima gde deca svakodnevno umiru od bolesti i gladi i gde ih surovo ubijaju.

Foto: „Dara iz Jasenovca“/Youtube/Screenshot

Priča „Dara iz Jasenovca“ je prikaz sudbine samo jednog deteta sa Kozare za hiljade i hiljade nikad saznatih i u stvarnosti tragičnijih sudbina.

Ovaj film ove godine bio je srpski kandidat u trci za nagrade Oskar i Zlatni globus. Nije uspeo da se plasira u uži izbor za ove prestižne nagrade.

Foto/Cover: „Dara iz Jasenovca“/Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *