понедељак, 27 маја

Debakl „orlova“ dokazao da nam ne treba „Nacionalni stadion“

Debakl „orlova“ dokazao da nam ne treba „Nacionalni stadion“

Fudbaleri reprezentacije Srbije sinoć su se na utakmici protiv Škotske u Beogradu pobrinuli da nam jasno stave do znanja da nam ne treba nikakav megalomansko-preskup Nacionalni stadion.

Nisu uspeli, ni posle 20 godina, da se plasiraju na Evropsko prvenstvo (EP) u ovom najpopularnijem sportu na svetu.

Izgubili su pošteno u odlučujućoj utakmici protiv Škotske, na penale (1:1/5:4). Aleksandar Mitrović, jedan od najboljih fudbalera Srbije, je promašio šut sa bele tačke i srušio srpski san o EP. Škoti su u svakom slučaju bili bolji. Srpska reprezentacija uopšte nije imala taj žar za pobedom, igrali su kao da su baš morali, da ne kažem kao neke babe. Reprezentacija Škotske se odlično branila tokom celog meča, mada nisu imali ni od koga, jer su takozvani orlovi do protivničkog gola jedva došli pet, šest puta (ne zamerite nisam ekspert za fudbal, neka bude da su došli i 10 puta, ali i to je malo).

Pred ovu utakmicu Srbiji je većina davala velike šanse, govorili su razni sportski analtičari da su Škoti  slabiji od Srbije, ali ne leži vraže. Padala je i kiša, koja je gostima sa ostrva u svakom slučaju više prijala, ali to je baš nikakvo opravdanje za očaj srpske reprezentacije. Škoti su bili strpljivi, opušteniji i očigledno su više želeli da odu na završni turnir.

Mogu ja da kritikujem koliko hoću jer ne znam da igram fudbal. Ne bih ga kritikovao da se u isti ne ulažu velike pare i da se ne pominju izgradnje kojekakvog Nacionalnog stadiona u Beogradu, near by Surcin. Projekat je već odobren, o čemu sam pisao ranije. Sada je krajnje evidentno da nam stvarno nije potreban još jedan stadion za 50, 60 hiljada ljudi. Imamo „Rajka Mitića“. Hajmo prvo da napravimo reprezentaciju koja će igrati i kada pada kiša i koja će strah i pritisak pretvoriti u odlučnu borbu na terenu.  Ovo nije prvi put da su orlovi „pali“, možda je i bolje što ne idu na EP, jer tamo možemo da naslutimo šta bi uradili – reče neko u komentaru na društvenim mrežama „spasili su se petardi“.

Ipak, ovo neće sprečiti onog koji odlučuje da nam napravi Nacionalni stadion. To je gotova stvar. Zar ne bi prvo trebalo da se napravi jaka fudbalska liga, pa da se napravi tim reprezentacije gde će igrači igrati par godina zajedno, da se usklade, pa potom ako baš mora, velika betonska zdanja, koja će imati publiku samo kada su važne utakmice (ako ne bude nekog virusa…). Ako pogledam iz nekog drugog ugla, možda prave taj Nacionalni stadion za priredbe vladaru/vladarima, a fudbal je samo izgovor, i biće ubuduće još dugo, očigledno.

Tekstovi objavljeni u rubrici “Skener” predstavljaju stavove autora  i ne mogu se smatrati stavom Media Start Info portala.

Foto: Screenshot/Youtube/MSI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *