понедељак, 27 маја

„Deca sunca“ otvorila 57. Bitef

„Deca sunca“ otvorila 57. Bitef

Ovogodišnji, 57. Bitef, svečano je otvoren večeras u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, uz dirljiv govor reditelja Bora Draškovića i hvaljenu nemačku predstavu „Deca sunca“ rediteljke Mateje Koležnik.

„Život i umetnost podjednako ubedljivo podržavaju kinesku poslovicu Sve je povezano sa svim. Leptir trepne krilcima na Madagaskaru, u Beogradu počinje bura, makar na pozornici“, kazao je u svom obraćanju Drašković, koji je 1967. godine bio član Inicijativnog odbora i član žirija prvog održanog Bitefa, navodi se u saopštenju.

Osvrćući se na višedecenijsku istoriju Bitefa, kog naziva svetkovinom novog teatra, Drašković je podsetio na neke od ključnih predstava koje je festival ugostio. On je naveo i samo neka od velikih svetskih imena koja su posetila Bitef – od Jurija Ljubimova i Andžeja Vajde preko Pitera Bruka i Roberta Vilsona do Ingmara Bergmana i Samjuela Beketa.

Na samom kraju najavio i predstavu „Deca sunca“ koja je nastala u produkciji nemačkog pozorišta Šaušpilhaus Bohum. Predstava nagrađivane slovenačke rediteljke Mateje Koležnik donosi novo čitanje Maksima Gorkog. Uz odlične kostime Ane Savić Gecan i izvanrednu scenografiju za koju je zadužen Rajmund Orfeo Vojt, predstava na zanimljiv način približava njegove junake savremenoj publici, koja živi u svetu iznova i iznova definisanom krizama. 

Već narednog dana, 5. oktobra, publiku očekuje otvaranje pratećeg programa Bitef polifonija, kao i predavanje prof. dr Ane Vujanović, dok će na sceni „Mira Trailović“ Pozorišta Atelje 212 biti izvedena predstava „Zbogom, Lindita“ Narodnog pozorišta Grčke. Mladi reditelj Mario Banuši dobio je brojne pohvale na račun dirljivog prikaza balkanske tradicije i običaja koji se vezuju za smrt dragih osoba, a Beograd je upravo prva stanica velike turneje na koju kreće ova predstava. Petak na Bitefu obeležiće dve domaće produkcije „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ u Bitef teatru i „Kao i sve slobodne djevojke“ u Ateljeu 212.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *