четвртак, 13 јуна

Dešifrovao je čuvenu nacističku Enigmu, umro je namerno ili slučajno?

Dešifrovao je čuvenu nacističku Enigmu, umro je namerno ili slučajno?

Alan Tjuring, jedan od najvećih matematičara 20. veka, pronađen je mrtav sa napola pojedenom jabukom u svom apartmanu 8. juna 1954. godine.

Pošto je autopsija pokazala da je uzrok smrti trovanje cijanidom pretpostavljeno je da je Alan izvršio samoubistvo po uzoru na omiljenu scenu iz Diznijevog animiranog filma Snežana i sedam patuljaka.

Tjuring je za vreme Drugog svetskog rata bio angažovan od strane Britanske organizacije za razbijanje šifara na dešifrovanju čuvene Enigme koju je koristila nacistička vojska. Uspešno obavivši zadatak Tjuring je sa svojim timom značajno doprineo pobedi saveznika i omogućio da se suzbije ideologija koja je diskriminisala sve koji nisu pripadali arijevskoj rasi.

Alan Tjuring

Ovaj genijalni um koji je zadužio civilizaciju ne samo borbom protiv nacizma već i razvojem ideja koje su omogućile postojanje današnjih računara posle rata je podlegao Labušerovom amandmanu i bio prinuđen da zbog svoje seksualne orjentacije napravi izbor između zatvorske kazne i lečenja hormonima. Izabravši lečenje hormonima prolazio je kroz teške fizičke i psihičke promene za koje se pretpostavlja da su ga navele na samoubistvo. Međutim kako pronađena jabuka nikada nije podvrgnuta ispitivanju postoji pretpostavka i da je do trovanja došlo usled nepažnje prilikom izvođenja hemijskih eksperimenata kojima se Tjuring povremeno bavio. Diskriminisan zbog svoje seksualnosti Alan je u pismu svom prijatelju izrazio strahovanje da bi u budućnosti mogao biti moguć Tjuringov silogizam:

„Tjuring kaže da mašine misle
Tjuring ide u krevet sa muškarcem
Dakle mašine ne misle. “

U borbi da se ovakva argumentacija spreči Kraljica Elizabeta II posthumno je pomilovala Tjuringa 2013. godine, a 2016. godine izglasan je Alan Tjuringov zakon koji rehabilituje sve oštećene Labušerovim amandmanom.

Izvor: Paralaksa

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *