понедељак, 27 маја

Digitalna zajednica apeluje da se pod hitno vrate prava mamama preduzetnicama

Digitalna zajednica apeluje da se pod hitno vrate prava mamama preduzetnicama

Ministarstvo za brigu o porodici tvrdi da je za rešenje problema preduzetnica potrebno barem godinu dana, jer kako navode žele sistemsko rešenje, a to podrazumeva formiranje radne grupe i promenu zakona.

Na ovu tvrdnju oglasila se Digitalna zajednica saopštenjem, da je nedopustivo da preduzetnice budu uskraćene još minimum do 2023. godine za pravo staža, pune isplate naknade, uklanjanje diskriminacije u pravu odsustva sa rada radi nege deteta. 

“Podsećamo na to koliko je važnih zakona u poslednje vreme doneto po ubrzanoj proceduri. Apelujemo na sve institucije da se pod hitno vrate prava mamama preduzetnicama koje su imale pre 2018. godine makar kao prelazno rešenje do donošenja novog zakona”, ističu u saopštenju. 

Dalje podsećaju da je Digitalna zajednica 30.12.2021. godine imala sastanak sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju povodom inicijative „I preduzetnice su mame“ koja ima za cilj unapređenje položaja žena koje obavljaju samostalnu delatnost, i koje žele da se ostvare u ulozi majke. Na sastanku su ispred inicijative bili predstavnici Udruženja „Mame su zakon“ i predstavnici Digitalne zajednice.

Inicijativu „I preduzetnice su mame“ je podržalo preko 47.000 građana koji su potpisali peticiju preko platforme Kreni- promeni, kao i preko 100 pravnih lica koji su partneri inicijative. Podršku su dali i produkcijska kuća „Baš čelik“ i glumci koji su pro bono snimili kratke spotove koji objašnjavaju svakodnevnicu preduzetnica koje žele da se ostvare u ulozi majke, podsećaju u saopštenju.

Cover: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *