понедељак, 27 маја

Dunav Film Fest: Proslava sedme umetnost od 20. do 25. avgusta

Dunav Film Fest: Proslava sedme umetnost od 20. do 25. avgusta

Na ovogodišnjem Dunav Film Fest-u, koji će biti održan od 20. do 25. avgusta u Smederevu, publika će u sklopu glavnog programa imati priliku premijerno da pogleda specijalnu projekciju TV serije „Crna svadba“, najnovije ostvarenje „Nebesa“, kao i dugoočekivani film „Nečista krv – Greh predaka“.

U Glavnom programu biće prikazano 10 ostvarenja, od kojih će se osam filmova takmičiti za Grand Prix festivala i nagradu „Dunavska lađa“.

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor festivala, najavio je svečanu ceremoniju otvaranja filmom „Nečista krv – Greh predaka“, reditelja Milutina Petrovića, koji će se prikazati 20. avgusta s početkom u 20 časova u Malom Gradu Smederevske Tvrđave i koji ulazi u takmičarski deo glavnog programa.

Glumci Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan i još mnogi drugi omogućili su da scenario Vojislava Nanovića bude ostvaren.

„Bilo je potrebno mnogo vremena kako bi ovaj film bio ekranizovan od strane čoveka koji je, gotovo pa opsesivno, to želeo da uradi i to je uradio na najbolji mogući način“, izjavio je Pantelić.

U okviru glavnog programa van konkurencije, publika će 23. avgusta moći da pogleda svetsku premijeru prve dve epizode TV serije „Crna Svadba“ čiji potpis nosi Nemanja Ćipranić.

Samo nekoliko dana nakon svetske premijere na filmskom festivalu u Lokarnu, publika u Srbiji imaće priliku da pogleda srpsku premijeru i najnovije delo Srđana Dragojevića – domaći film „Nebesa“. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa, danas mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat. Ovo fantastično ostvarenje osim toga što će oduševiti publiku, ujedno će i zatvoriti ovogodišnje izdanje Dunav Film Festa 25. avgusta u 20 časova.

Pored ova tri ostvarenja glavnog programa, neizostavni naslov takmičarskog programa čini film srpsko-hrvatske koprodukcije „Plavi Cvijet“ reditelja Zrinka Ogresta nakon premijernog prikazivanja ovog leta u Moskvi na filmskom festivalu i apsolutne pobede na filmskom festivalu u Puli. Vanja Ćirić koja je odnela nagradu Zlatna Arena za najbolju žensku ulogu, Anja Šovagović Despot i Tea Harčević u fantastičnom prikazu međuljudskih odnosa unutar zajednice koju nazivamo porodica.

Sigurni da će sadržaj celokupnog programa zainteresovati sve zaljubljenike u film, festival je omogućio publici da u subotu 21. avgusta u 22 časa pogleda jednu dirljivu i važnu dramu snimljenu u našoj regiji – film koji potpisuje Danilo Šerbedžija „Tereza 37“.

Festival će tokom šest dana u sklopu takmičarskog programa u Malom Gradu Smederevske Tvrđave prikazati i nemačku tragikomediju „Tvoj sam čovek“, dramu „Fabian“, „Izveštaj Aušvica“, francusku dramu „Žene plaču“, kao i mađarski film „Konačni izveštaj“.

Podsećamo da se ostatak programa festivala održava u Centru za kulturu Smederevo, na brodu Pristan, kao i lokaciji Karađorđev Dud. Pored ove četiri lokacije, program festivala biće propraćen i onlajn na MojOFF filmskoj platformi.

Cena ulaznice za glavni program na Tvrđavi iznosi 200 dinara i uključuje obe projekcije filma tokom jednog dana, dok je ulaz na ostalim lokacijama slobodan. Broj mesta u Malom Gradu je ograničen i projekcije će se održavati uz poštovanje svih propisanih zdravstvenih mera. Za publiku koja će pratiti festival na onlajn platformi MojOFF cena pretplate na gold paket iznosi jedan dinar.

Foto/Cover: Promo/„Nečista krv – Greh predaka“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *