четвртак, 13 јуна

Ekološka taksa: Da li će svi morati da je plaćaju?

Ekološka taksa: Da li će svi morati da je plaćaju?

Sva pravna lica treba da podnesu prijavu za plaćanje ekološke takse do kraja jula, za ovu i prošlu godinu.

Ko će i koliko plaćati ekološku taksu, kako naš portal nezvanično saznaje, rešavaće se po prijavi.

Naime, obveznici podnošenja prijave su  pravna lica upisana u APR, time i udruženja građana, fondacije, sportska udruženja. Zbog toga, ova taksa je veliko opterećenje za ona pravna lica čija je delatnost neprofitna.

Obveznici podnošenja prijave su i novoosnovana pravna lica bez obzira što će im prihodi na prijavi biti nula i čija će rešenja biti bez obaveze.

Dok pandemija korona virusa  odnosi živote, preduzetnici, udruženja.., treba da se spreme za još jedan eventualni namet. Podsetimo da je država izdvojila pomoć za mala i srednja preduzeća od 30.367 dinara mesečno po zaposlenom, za tri meseca. Sada, ovom uredbom, ispada da će pravna lica koja su dobila pomoć, morati da vrate državi novac.

Još više je zbunjujuće što će morati da se podnesu dve prijave, i za prošlu godinu, i to za period od od 24 dana 2019. godine tojest period od  12. 2019 – 31.12.2019.

Ova naknada je prihod lokalne samouprave i podnosi se lokalnoj samoupravi gde je udruženje prijavljeno i obavlja delatnost . Većina udruženja obavlja delatnost u opštini  gde je i registrovano u APR-u.

M.P.

Izvor: Dijalognet/Resurs Centar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *