понедељак, 27 маја

EMA: Najverovatnije uslovna dozvola za vakcinu protiv korone

EMA: Najverovatnije uslovna dozvola za vakcinu protiv korone

Proteklih dana najviše se govori o vakcini protiv korona virusa, i sada je na vladama država da obezbede dovoljnu količinu vakcine za stanovništvo.

Kada su u pitnaju zemlje Evropske unije, portal Euractiv piše da je najverovatniji scenario za kandidate za vakcinu jeste da dobiju uslovnu dozvolu za stavljanje u promet na godinu dana, rekao je ovom portalu izvor u Evropskoj agenciji za lekove (EMA).

Uslovno odobrenje za stavljanje u promet (CMA) daje se kada podaci nisu kompletni, i to pod određenim uslovima koji treba da budu ispunjeni u utvrđenom roku.

Kako je dodao izvor, takva dozvola je validna godinu dana i može da se obnavlja na godišnjem nivou.

U intervjuu za italijanski dnevnik Il Sole 24 Ore direkror EMA Gvido Razi rekao je da zeleno svetlo za prvu vakcinu protiv kovida-19 očekuje u decembru a početak distribucije u januaru 2021.

Kako je dodao, efekti vakcine na stopu zaražavanja i smrti videće se posle pet ili šest meseci, što znači sledećeg leta.

Razi je rekao i da će, da bi se vakcinisali svi u Evropi, biti potrebno 500 miliona doza. „Ako sve bude išlo glatko, na kraju 2021. imaćemo dovoljnu imunizaciju“, dodao je.

On takođe prognozira da bi Evropa u 2021. mogla da ima do sedam odobrenih vakcina protiv kovida-19.

Razi je istakao značaj praćenja korona virusa u narednih 4-5 godina i rekao da će narednih godina vakcina za taj virus možda postati komponenta vakcine protiv gripa.

Izvor: Euractiv.rs

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *