понедељак, 27 маја

Eurostat: Korona ugrozila prihode zaposlenih u Evropskoj uniji

Eurostat: Korona ugrozila prihode zaposlenih u Evropskoj uniji

Kriza nastala zbog pandemije KOVID-19 dovela je do smanjenja privredne aktivnosti i gubitka prihoda zaposlenih u Evropskoj uniji, piše Eurostat.

Takođe je porastao broj nezaposlenih radnika i izgubljena su mnoga radna mesta.

Eurostat je prošle nedelje predstavio prve rezultate i istraživanja gubitka prihoda zaposlenih tokom pandemije. Procenjeni gubitak medijalnog prihoda – iznos do kojeg je prihod 50 odsto zaposlenih, u EU je ove godine opao za 5,2 odsto u poređenju sa 2019. godinom, dok je ukupan pad plata svih kategorija 4,8 odsto.

Taj prihod je ove godine opao na nešto iznad 21.000 evra godišnje čime se vratio na nivo od pre tri godine.

Ta posledica krize je vrlo nejednako rasprostranjena među državama-članicama,.

Najveći pad plata zabeležen je u Hrvatskoj (od minus devet do 13 odsto u odnosu na 2019, zavisno od visine primanja), Grčkoj (minus sedam do 12 odsto) i na Kipru (minus pet do 11 odsto).

Najmanji pad prihoda zaposlenih je bio u Letoniji (minus 0,5 do dva odsto), a neznatno je veći u Mađarskoj i Švedskoj.

Vlade članica EU su kratkoročno pomogle isplatu plata i očuvanje radnih mesta, čime su ublažile smanjenje plata, te je time u svim zemljama EU ukupan gubitak dohotka smanjen za polovinu i prosečno iznosi svega dva dosto.

Tako je u Hrvatskoj, gde je taj gubitak ukupno najveći u EU, on smanjen sa oko 11 na oko pet odsto, u Francuskoj sa oko sedam na oko tri odsto, a u Grčkoj sa oko sedam na oko četiri odsto.

Državna pomoć je u Holandiji sasvim poništila smanjenje plata zbog pandemije, a u Danskoj, Letoniji, Češkoj i Mađarskoj je zahvaljujući tome pad svega oko jedan odsto.

Izvor: N1/Eurostat

Foto/Cover: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *