понедељак, 27 маја

Eurostat: Pandemija skratila životni vek

Eurostat: Pandemija skratila životni vek

Pandemija korona virusa prekinula je dugogodišnji rast očekivanog životnog veka koji je u većini država članica Evropske unije prema podacima za 2020. kraći u odnosu na prethodnu godinu, objavila je evropska agencija za statistiku Eurostat.

Najveće smanjenje očekivanog životnog veka u trenutku rođenja, u poređenju sa 2019, beleži se u Španiji – 1,6 godina manje, Bugarskoj – 1,5 godinu manje i Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji – 1,4 godine manje.

U Sloveniji je prosečan očekivani životni vek skraćen za jednu godinu, a u Hrvatskoj za 0,8 godina.

Od 30 zemalja obuhvaćenih statistikom (sve članice EU osim Irske, plus Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn), jedino se u Norveškoj, Danskoj i Finskoj očekuje duži životni vek za 0,3 odnosno 0,1 godinu.

Prema podacima za 2020, u većini država članica EU muškarci su nešto više pogođeni u pogledu skraćivanja očekivanog životnog veka nego žene. Najveće smanjenje očekivanog životnog veka za muškarce beleži se u Bugarskoj (-1,7 godina), Letoniji i Poljskoj (-1,5 godina) i Španiji i Rumuniji (-1,4 godine).

U EU je poslednjih decenija očekivani životni vek u trenutku rođenja stalno rastao. Prema zvaničnim statistikama do 60-tih godina prošlog veka rastao je u proseku za više od dve godine po deceniji.

Poslednji podaci, međutim, nagoveštavaju da se očekivani životni vek proteklih godina skraćuje u više zemalja članica.

Izvor: N1

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *