четвртак, 13 јуна

Evroposlanici pozvali Srbiju da nedvosmisleno ispuni obaveze na putu u EU

Evroposlanici pozvali Srbiju da nedvosmisleno ispuni obaveze na putu u EU

Članovi spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta pozvali su Srbiju da pokaže jasnu posvećenost evropskim vrednostima, i ocenili da će poštovanje osnovnih prava i normalizacija odnosa sa Kosovom odrediti i brzinu pregovora o članstvu Srbije u EU, piše portal euractiv.rs.

U izveštaju o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika, koji je odbor usvojio, naglašen je i značaj unošenja veće dinamike u pregovore o članstvu u EU, a Srbiji je upućen poziv da se nedvosmisleno obaveže da će vidljivo i verodostojno ispuniti obaveze na putu u EU.

U izveštaju Spoljnopolitičkog odbora (AFET), o godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji za period 2019. – 2020. godine, od Beograda je zatraženo da pokaže uverljive rezultate u oblastima kao što su pravosuđe, sloboda izražavanja i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Poslanici su u izveštaju pozvali na nastavak međustranačkog dijaloga u Srbiji uz učešće svih relevantnih faktora, izrazili zabrinutost zbog rastuće antievropske retorike i dezinformacija, i pozvali Srbiju da svoju politiku uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Ocenjeno je i da normalizacija odnosa sa Kosovom i istinsko poštovanje osnovnih prava ostaju od ključnog značaja i da će odrediti dinamiku pristupnih pregovora, saopštio je AFET.

Izveštaj o Srbiji usvojen je 23. februara uveče sa 57 glasova „za“, četiri „protiv“ i devet uzdržanih, a rezultati glasanja su objavljeni 24. februara. Odbor je prethodno izglasao usaglašene, kompromisne amandmane na izveštaj.

Izvor: Euractiv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *