понедељак, 27 маја

Evropska federacija novinara: „Šokantno uklanjanje pravde u slučaju Slavka Ćuruvije“

Evropska federacija novinara: „Šokantno uklanjanje pravde u slučaju Slavka Ćuruvije“

Odluka o ukidanju prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika listova “Dnevni telegraf” i “Nedeljni telegraf” i “Evropljanin” i  vraćanje predmeta prvostepenom sudu na ponovno suđenje, izazvala je reakcije i Evropske federacije novinara.

– Šokantan je način na koji je pravda uklonjena ili odložena u ovom slučaju – reakcija je Mogensa Blihera Bjeregarda  predsednika Evropske federacije novinara, povodom ukidanja prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije i vraćanja tog procesa na početak.

– Naše kolege u Srbiji decenijama se bore protiv nekažnjivosti. Kada su počinioci i dalje na slobodi – bezbednost novinara i sloboda medija je u opasnosti. Mora se istaći da ućutkivanje novinara ne sme proteći bez posledica. Ovaj slučaj već predugo traje – ukazao je Bjeregard u pisanoj izjavi za Glas Amerike.

Prethodno je u svojoj reakciji nevladina organizacija Reporteri bez granica upozorila da neefikasnost države u zadovoljavanju pravde podstiče počinioce takvih zločina.

Pavol Salaj, predstavnik te organizacije za Evropsku uniju i Zapadni Balkan, istakao je u pisanoj izjavi za Glas Amerike podvukao da odluka Apelacionog suda u Beogradu predstavlja značajnu prepreku za slobodu medija u Srbiji.

– Duboko je zabrinjavajuće što 21 godina od ubistva nije bila dovoljna da Srbija osudi ubice novinara i tako započne borbu protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima. Štaviše, poništavanje presude izlaže srpske novinare, koji su izloženi redovnim fizičkim napadima, novim neizvesnostima – rekao je Pavol Salaj za Glas Amerike.

Slavko Ćuruvija, novinar, osnivač i izdavač listova “Nedeljni telegraf” i “Dnevni telegraf” i “Evropljanin”, ubijen je 11. aprila 1999. godine u Beogradu ispred ulaza u svoj stan, tokom NATO intervencije u Srbiji sukoba sa vlašću Slobodana Miloševića zbog neslaganja o izveštavanju o ratu na Kosovu.

Izvor: Glas Amerike, Beograd/ Safejournalists.net

Foto: Fondacija Slavko Ćuruvija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *