четвртак, 13 јуна

FAF uživo uz velike mere zaštite: “Bioskop je mesto gde se filmovi najlepše gledaju”

FAF uživo uz velike mere zaštite: “Bioskop je mesto gde se filmovi najlepše gledaju”

Festival autorskog filma (FAF) biće održan od 27. novembra do 4. decembra u Beogradu, a na današnjoj konferenciji za novinare organizatori su rekli da je sve spremno da se festival pre svega održi u bezbednim uslovima, s obzirom na epidemiju korona virusa.

Festival će biti održan u Beogradu, ali i jedan deo filmova moći će da se prati i onlajn.

Publika će morati da nosi maske, na ulazima u bioskopske sale biće merene temperature, a sve dvorane su spremne za ovaj veliki izazov. Organizatori očekuju veliku posetu i ističu da će publika biti na bezbednom mestu uz kvalitetne autorske filmove.

Foto: Tanja Drobnjak

Srđan Vučinić, umetnički direktor Festivala, najavio je film „Zlo ne postoji“, iranskog režisera Mohameda Rasulofa, koji će svečano otvoriti ovogodišnji FAF. Premijera „smrtne kazne iz perspektive egzekutora“ održaće se u Kombank Dvorani, dok će se ponovne projekcije prikazivati u Domu Omladine i Dvorani Kulturnog Centra.

Reditelj Srdan Golubović, predsednik saveta FAF-a rekao je da je veoma važno da se festival održi i da su dobro razmislili dok nisu doneli konačnu odluku.

–  Dva dana smo imali da donesemo odluku da li će biti festivala, mislim da je važno da festival bude uživo,  jer je to ideja odbrane bioskopa i umetnosti za šta se festival bori već 26 godina. Bisokop je mesto gde se filmovi najlepše gledaju. Sadašnji festival možda podseća na prvi iz 1994. godine, jer je i tada bila izolacija ali na jedan drugi način-  istakao je Golubović.

Stefan Ivančić, jedan od selektora programa, rekao je da je i ove godine izbor filmova jako kvalitetan i da su uspeli da dođu do filmova, iako mnogih festivala nije bilo.

Bio je ovo veliki izazov, nastavljamo sa programskim celinama koje smo imali i na prošlom festivalu. Međunarodni takmičarski deo programa imaće 10 ostvarenja. Tu je i Glavni program van konkurencije sa poznatim autorskim imenima i takmičarski program Hrabri Balkan i specijalne projekcije.

Foto: Tanja Drobnjak

Program Festivala obuhvataju i selekcije: „Acid“„Bande a part“„Cinéfondation’’.

Ovogodišnji FAF posvećen je reditelju i scenaristi Vlatku Giliću, te će biti prikazana dva njegova dugometražna i 10 kratkih filmova. Gilićev film “Kičma” iz 1975. godine prikazuje savremenu apokalipsu koja se na neki način nama dešava danas, i biće prikazan u Domu omladine.

Domaćin Festivala ove godine biće Kombank Dvorana, a Festival će se održavati i u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu „Fontana“, bioskopu „Vlada Divljan“, Domu Kulture Studentski grad, bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina, dok će se neki naslovi naći i na onlajn filmskoj platformi mojoff.net .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *