понедељак, 27 маја

Filmovi iz Srbije u fokusu filmskog festivala u Talinu

Filmovi iz Srbije u fokusu  filmskog festivala u Talinu

Posle kinematografija Velike Britanije i Izraela, na ovogodišnjem, 27. Međunarodnom filmskom festivalu u Talinu u glavnom fokusu su Srbija i njeni partneri iz Jugoistočne Evrope.

Do 19. novembra biće prikazano preko 500 filmova u brojnim sekcijama, a u konkurenciji filmova za mlade biće održana i svetska premijera novog filma reditelja Koste Đorđevića – Sunce mamino, navodi se u saopštenju.

Fokus na Srbiju i njene partnere iz Jugoistočne Evrope obuhvata 12 najnovijih dugometražnih filmova iz navedenih zemalja, od toga pet iz Srbije.  Program 3. novembra svečano otvaraju Čuvari formule, zatim slede Sunce mamino Lost country, Radnička klasa ide u pakao, i Heroji Halijarda, čija je premijera 15. novembra. 

Pokretački motiv za Fokus na Srbiju i partnere Crne Goru, Hrvatsku, Severnu Makedoniju i Sloveniju  je u činjenici da su tokom proteklih godina rukovodioci filmskih centara i agencija navedenih zemlja radili na harmonizaciji pravila, kalendara i kriterijuma za dodeljivanje sredstava kao podršku manjinskim koprodukcijama na konkursima koje sprovode.

Poseban segment Fokusa čine filmovi Crnog talasa, od kojih je šest iz Srbije – Vrane – Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića, Čovek nije tica i Nevinost bez zaštite – Dušana Makavejeva, Dvoje – Aleksandra Petrovića, Devojka – Puriše Đorđevića, Kad budem mrtav i beo – Živojina Pavlovića.

Filmski Centar Srbije organizuje i koordinira dolazak, učešće i predstavljanje svih naših filmova na Festivalu u Talinu.

Foto/Cover: Unsplash/Jake Hills

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *