понедељак, 27 маја

Filmovi mladih autora iz Srbije na festivalu u Americi

Filmovi mladih autora iz Srbije na festivalu u Americi

Mladi filmski autori Iva Milojković, Milica Živančević, Petar Lakić, Jovan Pjević i  Isidora Lazić, predstaviće svoje dokumentarne kratkometražne filmove, snimljene u okviru škole dokumetarnog filma za srednjoškolce Free Zone Filmmaker School,  na Međunarodnom filmskom festivalu Njuark.

Festival traje do 13. septembra u istoimenom mestu, u blizini grada Njujorka u američkoj državi Nju Džersi.

Sedamnestogodišnja učenica Škole za dizajn iz Beograda, Iva Milojković  u Njuarku će debitovati sa svojim dokumentarcem  I sve je još uvek tu, ali nije više kao što je nekad bilo, u kome se zajedno sa drugaricom priseća svog detinjstva. Hodajući kroz mesta gde su provele najviše vremena kao deca, vode nas kroz likove i priče koje su stvarale dok su bile male i otvaraju nam čarobna vrata u svet mašte. Iva.

Foto: „I sve je još uvek tu, ali nije više onako kako je nekada bilo“/Screenshot

Milica Živančević će se predstaviti kratkometražim dokumentarcem Tvoje drugo ime, filmom koji je jedinstveno pismo stvarnosti, umetnosti, ljubavi i vremenu. Autorka u svom filmu gledaoca vodi kroz predele koji predstavljaju samo obrise misli o protoku vremena, pokazujući nam da je život borba u kojoj uvek težimo da uhvatimo pravi trenutak. Milica ima devetnaest godina i ove godine je postala studentkinja montaže na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Petar Lakić, Jovan Pjević i  Isidora Lazić programu festivala u Njuarku doprineće svojim kratkometražnim dokumentarnim filmom Yaaas Queen   o ludoj noći i danu posle u životu jedne neobične dreg kraljice.

Foto: „Yaaas Queen!“/Screenshot

Ostvarenja odabrana da budu prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Njuarku snimljena su u okviru trećeg izdanja Škole dokumentarnog filma za srednjoškolce Free Zone Filmmaker School  koja je realizovana tokom školske 2018/19. godine u okviru programa Slobodna Zona Junior (Fond B92). Sva tri filma prikazana su prošle godine na Filmskom festivalu Slobodna Zona u Beogradu i Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Dokufest u Prizrenu, a film Ive Milojković I sve je još uvek tu, ali nije više onako kako je nekada bilo prikazan je i na Festivalu kratkog filma Kratka forma u Gornjem Milanovcu.

Foto/Cover: „Tvoje drugo ime“/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *