уторак, 23 априла

Filmovi za Oskara moraće da poštuju različitost društva

Filmovi za Oskara moraće da poštuju različitost društva

Autori filmova koji žele da se takmiče za Oskara za najbolji film moraće ubuduće da ispune kriterijume poštovanja različitosti društva, objavila je Američka akademija za filmsku umetnost i nauku.

Akademija je postavila četiri standarda, za koja se nada da će poslužiti borbi protiv diskriminacije u društvu i podstaći ravnopravnu zastupljenost svih u stvaranju filmova.

Oskari su dugo kritikovani zbog nedostatka različitosti, poput male zastupljenosti žena i manjina, kako ispred, tako i iza kamere.

Godine 2016. odluka da se za nagrade za najboljeg glumca ne nominuje nijedan crni glumac ili pripadnik drugih manjina izazvao je talas ljutnje, a mnoge filmske zvezde bojkotovale su ceremoniju i krenuo je pokret #OscarsSoWhite (Oskari su tako beli).

To je podstaklo promene i Akademija je nedavno pozvala 819 novih članova da glasaju za ovogodišnje Oskare, a od njih su 45 posto žene i 36 posto su ne-belci.

Akademija je objavila da je do sada udvostručila broj žena u članstvu i utrostručila broj manjina koje nisu bile dovoljno zastupljene.

Standarde je proteklih meseci razvila radna grupa i oni propisuju da se u stvaranje filma moraju uključiti mnoge podzastupljene skupine poput žena, pripadnika etničkih manjina, pripadnika LGBTQ+ zajednice i invalida.

Do sada jedini standardi za najbolji film bili su da traje duže od 40 minuta i da udovoljava kriterijumima po tome kako je, gde i kada prikazan u javnosti.

Novi standardi će stupiti na snagu 2024. pa će se na 96. dodeli Oskara 2025. nadmetati samo filmovi koji će zadovoljiti najmanje dva standarda.

Izvor: N1

Foto: Oscar/Youtube/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *