понедељак, 27 маја

Filmski festival „GoetheFEST“ besplatno na onlajn platformi MOJ OFF

Filmski festival „GoetheFEST“ besplatno na onlajn platformi MOJ OFF

Pod sloganom „Novo vreme, novi svet” od četvrtka, 29. oktobra počinje deveto izdanje filmskog festivala GoetheFEST.

Punih sedam dana, do 4. novembra, online bioskop MOJ OFF biće domaćin istaknute filmske manifestacije, u okviru čijeg programa će biti prikazano sedam filmova, od kojih će šest ostvarenja imati domaću premijeru. Svi filmovi će biti prikazani besplatno na onlajn platformi mojoff.net, i potom dostupni za gledanje tokom 24 sata od vremena navedenog u programu.

Foto: „Berlin-Aleksanderplac“

Festival će, u četvrtak 29. oktobra u 18h, otvoriti ostvarenje „Berlin Aleksanderplac”, nemačkog reditelja avganistanskog porekla Burhana Kurbanija. Ovaj film je na nominovan u čak 11 kategorija za Nemačke filmske nagrade. Radi se o novoj adaptaciji jednog od najznačajnijih romana nemačke moderne iz 1929. godine, „Berlin Aleksanderplac” Alfreda Deblina, u kojoj autor otvara mnoga važna pitanja na temu migracija, rasizma i modernog ropstva. U ovom filmu glavni protagonista je Franc Biberkopf, afrički migrant iz Gvineje Bisao, koji se obreo u berlinskom parku Hazenhajde, poznatom po dilovanju droge, i u noćima berlinskih klubova natopljenih demonskim simbolima kapitalizma.

Foto: „Čas Nemačkog“ / Georges Pauly

Tokom vikenda 31. oktobra u 18h, biće prikazano ostvarenje „Čas nemačkog”, adaptacija istoimenog romana nemačkog pisca Zigfrida Lenca u režiji Kristijana Švohova i po scenariju njegove majke Hajde. Kao univerzalna parabola o tome šta fašizam može da učini pojedincu, porodici i zajedništvu, dok će nedelja, prvi dan novembra, biti rezervisana za prikazivanje filma „Audicija” rediteljke Ine Vajse i grandiozne Nine Hos u glavnoj ulozi.

Za završetak festivala, u sredu 4. novembra u 18h na programu je film „Časovi persijskog“ Vadima Perelmana, kanadsko-američkog reditelja ukrajinskog porekla u rusko-nemačko-beloruskoj koprodukciji, premijerno prikazanog na Berlinalu. Inspirisan istinitim događajima, film preispituje teme sećanja, pamćenja, identiteta, povezanosti jezika i identiteta, i moći prilagođavanja. Jedan od zanimljivih elemenata filma je izmišljeni farsi jezik kome maestralnog Larsa Ajdingera uči argentinski glumac Nahuel Perez Biscayart.

Foto: Tom Trambow

GoetheFEST održava se od 2012. godine i predstavlja presek savremene nemačke kinematografije iz aktuelne godine. Program je tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa čuvenog Berlinala, jednog od najznačajnijih svetskih festivala autorskog filma.

O ovogodišnjim filmovima koji će biti prikazani na GoetheFEST  detaljnije pogledajte na  www.goethe.de

Foto/Cover: „Usmeni dogovor“  / Erik Mosoni Photography

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *