уторак, 23 априла

Fridom haus: „SNS konstantno ugrožava politička prava i građanske slobode“

Fridom haus: „SNS konstantno ugrožava politička prava i građanske slobode“

Srbija je i dalje u grupi „delimično slobodnih“ zemalja i nalazi se na 64 mestu što je pad za dve pozicije u odnosu na prošlu godinu, navodi se u izveštaju Fridom hausa. U godišnjem izveštaju ove organizacije piše i da su vlasti u Srbiji na pandemiju korona virusa odgovorile netransparentno.

Situacija nije sajajna i u oblastima političkih prava, gde je Srbija  dobila 22, od ukupno 40 bodova, a u kategoriji građanskih sloboda 42, od ukupno 60.

U izveštaju se navodi da je poslednjih godina vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) nagrizala je politička prava i građanske slobode, vršeći pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva, navodi se u izveštaju.

Policija je uz upotrebu sile odgovorila na proteste u Beogradu u julu,  napala je demonstrante, prolaznike i novinare dok je pokušavala da rastera demonstracije koje su trajale nekoliko dana, piše Fridom haus.

Zvaničnici u Srbiji su na pandemiju korona virusa reagovali netransparentno, uskraćujući informacije o smrtnim slučajevima, a medicinski radnici koji su kritikovali postupke vlade vezano za pandemiju bili su suočeni sa odmazdom i otkazom.

„Sloboda u svetu“ je godišnji izveštaj Fridom hausa o političkim pravima i građanskim slobodama koji se sastoji od brojčanih ocena i opisnih tekstova za svaku zemlju i određenu grupu teritorija.

U novom izveštaju obuhvaćen je period od 1. januara do 31. decembra 2020.

Izvor: Danas.rs

Foto: Protesti u Beogradu/Arhiva/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *