понедељак, 27 маја

Gotjeove venčanice u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Gotjeove venčanice u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Izložba venčanica svetski poznatog modnog kreatora Žan Pol Gotjea pod nazivom  “Ljubav je ljubav: radost  venčanja za sve” biće otvorena 21. novembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.


Na ovoj izložbi, koja je održana i u mnogim velikim svetskim muzejima, biće predstavljeno  38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2020. godine.  Ova postavka nastala je kao finale izložbe Modni svet Žan Pol Gotjea: od trotoara do modne piste koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući rekorde posete modnih izložbi.

-Oduševljen sam što ćemo sarađivati sa Muzejem savremene umetnosti Beograd na ovom projektu koji ne samo što će biti prva izložba Žan Pol Gotjea u Srbiji, već i prva izložba visoke mode u tom muzeju. Sada više nego ikad smatram da je ova izložba važna za snažnu socijalnu poruku slobode i tolerancije koju donosi. Ova premijera takođe označava kraj njegove karijere u svetu visoke mode i slavi način na koji je tokom pedeset godina pokazivao humor kroz svoj kreativni i provokativni rad, koji je otkrio humanističku viziju društva prigrlivši sve kulture i podkulture bez ikakvih tabua i osuđivanja da bi nas prikazao onakvim kakvi jesmo mimo mode – kaže kustos Tijeri -Maksim Lorio.

Foto: Promo

Kustos Tijeri – Maksim Lorio, prošlogodišnji dobitnik Vanguard nagrade za doprinos u umetnosti i kulturi, izložbu Modni svet Žan Pol Gotjea otvorio je 2011. godine u Muzeju lepih umetnosti u Montrealu, a potom je izlagana u Muzeju umetnosti Dalas, Muzeju likovne umetnosti San Franciska, u Fondaciji MAPFRE u Madridu, u Kunsthale u Roterdam, u Švedskom centru za arhitekturu i dizajn u Stokholmu, u Bruklinskom muzeju, u Barbikan Centru u Londonu, u Nacionalnoj galeriji Viktorije u Melburnu, u Grand Palais-u u Parizu, u Kunsthaleu u Minhenu i u Seulu u Dongdaemun Dizajn Plazi.

Poseban ekskluzivitet beogradske postavke izložbe je svetska premijera čak osam Gotjeovih venčanica koje ranije nisu bile deo postavke. Dizajner je s neobuzdanom maštom pružio novi izgled klasičnoj beloj haljini, surovo preispitujući polne, etničke i verske konvencije. Ova izložba odražava Gotjeovu posvećenost borbi za ljudska prava i promoviše kulturnu raznolikost.

Izložba Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve biće trajaće četiri meseca, sve  do marta 2021. godine, na petom nivou Muzeja savremene umetnosti Beograd.

Foto: Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *