четвртак, 13 јуна

Građane EU brinu korupcija i rasipanje novca

Građane EU brinu korupcija i rasipanje novca

Istraživanje Evropskog saveta za spoljne poslove (ECFR) obuhvatilo je načine na koji Evropska unija troši novac, piše portal Euractiv.rs.

Sumnje oko toga ko ga dobija mnogo više od stvarog obima potrošnje brinu građane „fiskalno konzervativnih“ članica.

Prema istraživanju tog tink tenka sa sedištem u Berlinu, više od tri četvrtine ispitanika iz tzv. štedljivih zemalja – Austrije, Danske, Finske, Holandije i Švedske, odbacuje ideju da „EU troši previše novca“.

Istovremeno je udeo onih koji se ne slažu da je obim budžeta EU preveliki još veći u Francuskoj (83%) i Poljskoj (90%), još dve zemlje u kojima je rađeno istraživanje.

Građani Nemačke, koja je takođe obuhvaćena istraživanjem, najveći su skeptici kada je reč o veličini potrošnje EU pri čemu se 26 odsto složilo da Unija troši previše, preneo je EURACTIV.com.

Rasipanje novca i korupcija glavne su bojazni kod EU finansiranja i gotovo polovina ispitanih u Austriji, kao i po 38% u Danskoj i Holandiji, kao problem označava rizik od korupcije.

Bojazni od korupcije i „traćenja“ novca dele i građani koji nisu iz „štedljivh“ zemalja i to je problem za 37% Nemaca, 33% Francuza i 30% Poljaka.

Istraživanje je pokazalo i da ispitanici iz „štedljivih“ zemalja nisu oduševljeni paketom za oporavak od 750 milijardi evra koji će se finansirati sa tržišta.

U Finskoj polovina ispitanih negativno reaguje na taj paket i zabrinuta je zbog njega. Takav stav deli po 43% ispitanika u Holandiji i Austriji.

Ipak, trećina obuhvaćenih istraživanjem izražava optimizam i ima pozitivno mišljenje o paketu u svim „štedljivim“ zemljama osim Holandije, gde je procenat takvih nešto manji.

Istraživanje je obuhvatilo po oko 1.000 ispitanika u svakoj zemlji a obavljeno je u drugoj polovini oktobra.

Izvor: Euractiv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *