понедељак, 27 маја

Građani Srbije u proseku čitaju šest minuta dnevno

Građani Srbije u proseku čitaju šest minuta dnevno

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se na današnji dan širom sveta, ovu odluku doneo je UNESCO 1995. godine, na Generalnoj konferenciji u Parizu.

Na današnji dan umrli su čuveni svetski pisci poput Vilijama Šekspira,  Migela de Servantesa, Inkea Garsilaso de la Vege, a rođen je Vladimir Nabokov, te je i to jedan od razloga zbog čega je 23. april kao dan izabran za svetski dan knjige.

Iako se dan knjige i autorskih prava obeležava u većem delu sveta od 1995. godine, u Španiji se obeležava od 1926. godine kao deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija da muškarci poklanjanju ruže, a žene donose knjige.

Od početka pandemije korona virusa mnogo toga se promenilo pa i čitanje knjiga. Biblioteke su zatvorile svoje čitaonice širom sveta, ali knjige su postale dostupnije u onlajn formatima.

Prema jednom istraživanju Eurostata iz 2018 godine, građani Srbije čitaju u proseku šest minuta dnevno, Francuzi u proseku čitaju knjige dva minuta dnevno, Italijani, Austrijanci i Rumuni pet minuta.

Estonci čitaju prosečno 13 minuta dnevno a Finci i Poljaci minut kraće, koliko i Norvežani, dok Mađari nad knjigom provedu 10 minuta, pokazalo je istraživanje sprovedeno izmedju 2008. i 2015. koje je obuhvatilo ljude stare izmedju 20 i 74 godine iz 15 članica EU, Norveške, Srbije i Turske.

Osam odsto građana  Srbije redovno čita.

S obzirom na trenutnu pandemiju korona virusa i ove godine neće biti velikih manifestacija i druženja povodom ovog značajnog dana, ali knjižare i izdavači su obezbedili onlajn popuste na svoja izdanja. 

Izvor: MSI/Danas/N1

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *