понедељак, 27 маја

Grupa stanara sa Novog Beograda zelenilom protiv „betona“

Grupa stanara sa Novog Beograda zelenilom protiv „betona“

Kako bi uredili svoj kraj, grupa stanara sa Novog Beograda pokrenula je inicijativu “Zelena Oaza”.

Naime, oni su sakupili novac i kupili zemlju, a početkom marta ih očekuje sadnja žive ograde, ukoliko vreme to dozvoli. Veliki problem predstavljao je, kako kažu, “more betona” koje su imali oko svojih zgrada, te su na inicijativu došli veoma lako, u kojoj učestvuju tri generacije stanara.

Kako kaže jedna od članica Milojka Maksić-Kozomara pokušavali su i ranije, ali je jedini način bio da se stavi velika količina zemlje preko koje će izdržati biljke u životu.

Foto: Inicijativa „Zelena Oaza“ Novi Beograd

– Kao što ste videli na slici, to je beživotna površina upravo zbog peska, ovo je Novi Beograd, nema zemlje… Mi smo skupili novac, oko 400 evra, i kupili i platili pravljenje ivičnjaka koji su izdigli površinu da bi mogli da nanesemo zemlju preko, i tek tad da nam se izdrži trava i živa ograda – kaže Maksić-Kozomara.

Dok su to radili pridružili su im se i stanari okolnih zgrada jer, kako kažu, ljude vezuju isti ciljevi.

– Ali, neverovatno, pridružili su se i momci zdrave pameti, neki od njih su prvi put uzeli lopatu u ruke, i to je fenomenalno bilo kad smo postavljali te ivičnjake, i to nas je povezalo i pokazalo kako omladina pati i želi da bude angažovana, i da svima nedostaje mesto za druženje – dodaje ona.

Foto: Inicijativa „Zelena Oaza“ Novi Beograd

Žene traže da im emancipacija padne s neba, ali se u stvari ne trude da zaista preduzmu nešto i prve svojim delovanjem istupe radom i znanjem, dodaje ona, jer ljudi tek tako prepoznaju nečije sposobnosti.

Nove akcije uređenja ove složne komšije sprovešće početkom marta.

Izvor: Media & Reform centar Niš

Foto/Cover: Inicijativa „Zelena Oaza“ Novi Beograd

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *