четвртак, 13 јуна

Hrvatska ima manje stanovnika od kada su im se otvorila vrata EU

Hrvatska ima manje stanovnika od kada su im se otvorila vrata EU

Za samo sedam godina, od 2013. pa do kraja 2019, Hrvatska je ostala bez skoro 200.000 stanovnika, proizlazi iz novih procena državne statistike, piše portal Index.hr.

Prema tim podacima, Hrvatska je krajem 2012. godine, uoči pristupanja Evropskoj uniji, imala nešto više od 4.26 miliona stanovnika. Krajem 2019. godine ta brojka se spustila na 4.06 miliona.

Porazna demografska slika zemlje posledica je negativnog prirodnog priraštaja, odnosno većeg broja umrlih nego rođenih, ali još i znatno više masovnog iseljavanja koje je rezultat otvaranja tržišta rada ostalih članica Evropske unije za hrvatske državljane.

Stručnjaci upozoravaju da su demografski pokazatelji verojatno i gori nego što ih prikazuje službena statistika, s obzirom na to da se ona temelji na registrima državnih institucija koji, međutim, nisu ažurirani. Naime, mnogi koji se isele iz Hrvatske ne odjavljuju tamošnje prebivalište, barem ne odmah, nego tek nakon nekog vremena, kada vide kako su se snašli u novoj sredini. Stoga procenjuju da je broj stanovnika Hrvatske već pao ispod četiri miliona.

Izvor: Index.hr

Foto/Cover: Zagreb/Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *