четвртак, 13 јуна

Igrice na telefonu mogu da za manje od nedelju dana stvore zavisnost kod dece

Igrice na telefonu mogu da za manje od nedelju dana stvore zavisnost kod dece

Deca u uzrastu od šest do sedam godina razvijaju zavisnost od igrica na telefonu ili tabletu za manje od nedelju dana, tvrde domaći stručnjaci i upozoravaju “nemojte im davati mobilne telefone bez nadzora”.

Prema istraživanju UNICEF-a digitalna pismenost deci ipak donosi nove veštine, a problem  verodostojnosti i kvaliteta informacija kojima su izloženi predstavlja ozbiljan izazov.

O ovom problem nedavno se govorilo i na vebinaru Digitalna dadilja, koji je održan na Fejsbuk platform EU u Srbiji. O ovoj temi pričali su Dr Ranko Rajović, stručnjak za rani razvoj inteligencije kod dece, Maja Zarić iz Ministarstva kulture i informisanja i Jelena Micić, urednica u okviru Obrazovno-naučnog programa RTS-a.

– Važno je kroz formalno obrazovanje podići i svest i nove veštine. To vrlo kratko vreme kada dete nešto pita i zapravo želi da čuje je retko i moramo ga dobro iskoristiti – rekla je Maja Zarić.

Današnju decu spremamo za zanimanja koja još ne postoje, smatra dr Rajović. Istovremeno, dodaje on, roditelji gube autoritet, a dete preuzima kontrolu.

– Dete od šest do sedam godina, kada godina igra igricu, za 10 minuta prođe dopaminsko- endorfinski ciklus. Tu se stvara zavisnost, već nakon šest do sedma dana. Zato je važna edukacija roditelja. Nemojte im bez nadzora davati telefone, savetujte se sa stručnjacima.

Jelena Micić predstavila je modele predškolskog obrazovanja koje je izučavala u Londonu.

– Kako je moguće da decu od tri godine uvodite u svet programiranja? Kako to vaspitači uče? Deca počinju da uče animiranje filmova u predškolskom uzrastu. Njima je to veoma zanimljivo. Ima puno tehnologije, ali to nije suština. Deca tako mogu da nauče različite veštine- komunikaciju, slova, matematičke nizove. Takođe, timski rad. Oni su uvrstili pitanja kao što su- kako se analizira problem, kako se gleda celina, koji su delovi, koji su koraci – i to su stavili u kontekst igre”, istakla je Jelena. I dodala da su nove tehnologije  deo obrazovnog okruženja.

-Kroz vrtić dete uči kako da koristi tehnologiju. Tehnologija u obrazovanju je savremeni alat koji je dobro osmišljen. Odrasli su ti koji treba da prođu obuku, jer su deca rođena u digitalnom okruženju i njima je to prirodno okruženje.

Srbija još uvek ima jednu od najnižih stopa učešća dece u predškolskom vaspitanju i obrazovanju u poređenju sa zemljama EU.

Oko 50 odsto sve dece uzrasta tri do pet i po godina uključeno je u vrtiće. U školskoj 2019/20. godini 224.563 dece pohađalo je predškolsko vaspitanje i obrazovanje, od čega 76 odsto uzrasta od tri do sedam godina. Кvalitetni programi predškolskog vaspitanja i obrazovanja doprinose razvoju svih potencijala deteta i imaju važan uticaj na kasniji društveni život.

Evropska unija nastavlja da pruža podršku kontinuitetu sistemskih reformi predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji kao osnove celoživotnog učenja. Do sada je uloženo oko šest miliona evra za reformu predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Izvor: Europa.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *