понедељак, 27 маја

Inaugurisan: Džozef Bajden 46. predsednik SAD

Inaugurisan: Džozef Bajden 46. predsednik SAD

Džozef  Bajden je svečano položio zakletvu u Vašingtonu, na Kapitol Hilu, i postao 46. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Džo Bajden je zakletvu položio na porodičnoj Bibliji staroj 127 godina. Zakletvu je položila i Kamala Haris, prva Amerikanka afro-azijskog porekla koja je postala potpredsednica SAD-a.

Foto: Kamala Haris/Youtube/Screenshot

Inauguraciji su prisustvovale brojne javne ličnosti iz sveta politike, umetnosti, zabave… Himnu je otpevala čuvena pevačica Lejdi Gaga, a muzičko-scenski performans je izvela njena koleginica Dženifer Lopez. Sve je bilo kako i biva, onako Holivudski.

Foto: Dženifer Lopez/Youtube/Screenshot

Ceremonija inauguracije nazvana je „Ujedinjena Amerika“ i nije bila kao njene prethodne jer su organizatori i lokalne vlasti Vašingtona pozvali Amerikance da ne dolaze na plato ispred Kapitola, već da ceremoniju prate onlajn u svojim domovima.

Bezbednost u Vašingtonu bila je na visokom nivou, a Pentagon je ranije saopštio da će uputiti 20.000 vojnika Nacionalne garde.

Foto: Lejdi Gaga/Youtube/Screenshot

Inače, Donald Tramp je prvi predsednik od 1869. koji je propustio inauguraciju svog naslednika. On je jutros po lokalnom vremenu iz Bele kuće, zajedno sa svojom suprugom Melanijom , helikopterom odleteo do baze Endrjuz, održao govor, a potom Air Force avionom odleteli su na Floridu.

Foto: Barak Obama dolazi na Bajdenovu inauguraciju/Youtube/Screenshot

Džo Bajden će već danas tokom svog prvog predsedničkog dana doneti 17 dekreta kojima se ukidaju glavne mere njegovog prethodnika, prvenstveno vraćanje SAD Pariskom sporazumu o klimatskim promenama i u Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), rekli su ranije njegovi savetnici.

Izvor: CNN/MSI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *