понедељак, 27 маја

Incijativa “Igrom pobedimo razlike” za dodatni prostor igrališta za decu

Incijativa “Igrom pobedimo razlike” za dodatni prostor igrališta za decu

Udruženje “Dečiji svet” iz Sremske Mitrovice pokrenulo je inicijativu “Igrom pobedimo razlike”, kako bi obezbedili dodatni prostor za igru.

Cilj je da se građani, mesna zajednica i lokalne firme udruže i naprave igralište u selu Laćarak kraj ove opštine, jer kako kažu, ovaj problem pogađa oko 5000 građana. Najteža situacija je u okolini Fruškogorske ulice, gde oko 150 dece nema adekvatan prostor za aktivnosti na otvorenom.

Kako kaže jedna od članica inicijative Mirjana Krsmanović, nedostatak prostora na otvorenom za igru je glavni problem u ovoj zajednici.

– Deca nemaju bezbedno mesto za provođenje vremena i previše vremena provode u kući i dvorištu, uz telefone i računare, a što utiče na smanjenje socijalizacije. Trenutni prostor je u okolini prometnih saobraćajnica, a infrastruktura ne garantuje bezbedan prostor za dečiju igru i rekreaciju starijih” – dodaje Krsmanovićeva.

Foto: Igrom pobedimo razlike

Namera udruženja je da kroz koordinaciju svih zainteresovanih strana i motivaciju onih koji to nisu, kreira igralište vodeći se principima učešća i odgovornosti svih članova društva. Ideja je da se napravi teren za košarku, postavi jedan koš, uredi fudbalski teren i ogradi celo igralište radi bezbednosti dece. Za najmlađe će biti napravljena drvena kućica sa toboganom, ljuljaškama, klackalicama i ograđenim prostorom za pesak.

Projektom „Igrom pobedimo razlike“, napravio bi se prostor za igru na otvorenom “od građana za građane”, tj. za sve one koji žele tu da provede vreme, a uz podršku mesne zajednice, javnih preduzeća i biznis sektora.

– Građani će biti uključeni u sve pripremne radnje, od izbora naziva igrališta do izbora svih rekvizita, kao i u svim segmentima izgradnje igrališta i celokupnog uređenja igrališta koristeći znanja i veštine članova zajednice (farbanje, postavka i slično) – dodaje ona.

Uloga Mesne zajednice će biti da na osnovu predloga građana obezbedi neophodne dozvole, kao i da angažuje javne službe da se prema propisima i bezbedno postave svi rekviziti i ograde, dok će biznis sektor biti pozvan da finansijski doprinese u izradi terena.

Foto: Igrom pobedimo razlike

Tokom učešća na projektu Ministarstva omladine i sporta, koordinatori projekata su im dali preporuku za dalji rad organizacije kroz platformu promeni.rs.

-Dobili smo punu podršku od CRTE, Jelene i Igora, koji su nam pomogli da oblikujemo našu ideju u projekat. Zajedničkim radom kroz konsultacije i podršku naša ideja će se realizovati u stvarnosti i dobićemo ‘Mesto u Srbiji’ namenjeno za dečju igru – dodaje ona.

Krsmanovićeva ističe da je ova inicijativa ujedno i pozitivan primer drugima da se uključe u ovu i slične akcije, jer tako može da se utiče i na donosioce odluka da povećaju ulaganja u izgradnju sportske, dečije i druge infrastrukture, a na osnovu potreba građana.

– Projektom ‘Igrom pobedimo razlike’ stvaramo mesto u Srbiji koje će doprineti ostvarivanju javnog interesa kroz veću brigu o deci, ali i stvaranju više mesta za igru i bezbednost i jednakost za svu decu da se nesmetano igraju. Građani treba da se uključe i da više brinu o svojoj zajednici. Zajedničkim radom i udruživanjem lakše se donose odluke na lokalu i postiže se uspeh – kaže Krsmanovićeva.

Foto: Igrom pobedimo razlike

U narednom periodu planiraju da organizuju sastanke sa građanima, pošalju dopise lokalnim firmama za donaciju i uključivanje svih društveno-odgovornih kompanija, oforme komisiju za donošenje odluka građana u Mesnoj zajednici o nazivu igrališta, ali i da raspišu likovni konkurs „Moje igralište iz mašte“.

Sem udruženja “Dečji svet”, u ovoj inicijativi uključena je i Mesna zajednica Laćarak, organizacija “CRTA”, OŠ “Triva Vitasović” Lebarnik i lokalne firme.

Foto: Igrom pobedimo razlike

Izvor: Media & Reform centar Niš

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *