недеља, 16 јуна

IPI: 52 novinara nastradala zbog svog rada

IPI: 52 novinara nastradala   zbog svog rada

Povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima u saopštenju Međunarodnog instituta za štampu (IPI) navodi se da nekažnjivost za zločine nad novinarima i dalje ostaje visoka, jer vlade ne uspevaju da privedu počinioce pred sud.

Od prošlog oktobra, čak 52 novinara nastradala su zbog svog rada, navodi IPI, a najmanje 24 novinara su ubijena u ciljanim napadima.

Za još 15 slučajeva ubistva novinara se smatra da su verovatno bili ciljevi napada, ali se i dalje istražuju motivi. U saopštenju se dodaje da je sedam novinara ubijeno u Siriji i jedan u Iraku koji je izveštavao o oružanom sukobu, dvoje je nastradalo u Iraku, jedan u Avganistanu izveštavajući o građanskim nemirima, dok su dva novinara ubijena za vreme zadatka, saopštio je IPI.

U skoro polovini slučajeva odgovorni za ove zločine su i dalje na slobodi.

Analiza IPI u ovim slučajevima pokazuje alarmantno nedovoljan odgovor vlasti na teške zločine nad novinarima. Do sada je bilo hapšenja samo u 10 slučajeva, po pet u Americi i Aziji.

Neprekinuti ciklus nekažnjivosti za zločine nad novinarima podgreva dalje nasilje nad štampom u vreme kada je slobodan protok vesti vredniji nego ikad ranije, ocenio je zamenik direktora IPI Skot Grifen.

Neuspeh da se oni koji ubijaju novinare privedu pravdi je neprihvatljiv i predstavlja napad na pravo javnosti da dobija informacije, naveo je Grifen.

Kao i prošle godine, Amerika je imala najveći broj nastradalih novinara 21, uključujući osam u Meksiku, pet u Hondurasu, po dva u Kolumbiji i Venecueli i po jedan u Brazilu, Gvatemali, Haitiju i Paragvaju.

U Aziji je ubijeno 11 novinara, troje na Filipinima, po dva u Indiji, Indoneziji i Pakistanu i po jedan u Kambodži i Bangladešu.

U Africi su dva novinara ubijena u Nigeriji, a po jedan u Demokratskoj Republici Kongo i Somaliji.

Novinar je umro u ciljanom napadu u Jemenu, a drugi je pronađen mrtav u svom automobilu u Iraku, dok je u Kataru smrt novinara u zatvoru pod istragom, dodaje se u saopštenju.

Izvor: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *