четвртак, 13 јуна

Istražite i vi podatke o broju preminulih od korona virusa u Srbiji

Istražite i vi podatke o broju preminulih od korona virusa u Srbiji

Pitanje koje ovih dana zabrinjava građane Srbije je koliko je stvarno ljudi preminulo od korona virusa? Pometnju u brojkama je izazvala izjava epidemiologa dr Predraga Kona.

Naime, dr Kon je pre par dana izjavio, gostujući u Pregledu dana NewsMax Adria, da je prema njegovom istraživanju na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna, bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno nego što je pismeno prijavljeno.

Portal BIRN je pozvao čitaoce da sami istraže podatke. Naime, u tabeli koju su objavili na sajtu Javno.rs, u bazi se nalaze podaci koji pokrivaju period od 19. marta 2020. godine, kada je zabeležen prvi smrtni slučaj, zaključno sa 1. junom.

U tom periodu, kako piše BIRN, zabeležen je 1081 smrtni slučaj u kovid bolnicama. Krizni štab je saopštio da je u tom periodu preminulo 224 pacijenata.

Tabelu, koju BIRN predstavio moguće je pretražiti po nekoliko kriterijuma: datumu rođenja, rezultatu testa, datumu smrti i nazivu kovid bolnice u kojoj je pacijent preminuo. Polje za pretragu se nalazi u gornjem levom uglu tabele.

Podatke, tabelu i uputstvo za korišćenje pogledajte na ovom linku.

Izvor: Javno.rs/MSI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *