четвртак, 13 јуна

Istraživači tvrde: “Bajkalsko jezero se postepeno pretvara u okean”

Istraživači tvrde: “Bajkalsko jezero se postepeno pretvara u okean”

Zemljotres jačine gotovo šest magnituda zabeležen je na Bajkalskom jezeru 22. septembra, što je opet uznemirlilo stanovnike ove regije.

Naime, kako piše portal Sputnik jedan od očevidaca na društvenim mrežama je rekao da se „sve treslo“ širom Burjatije, ruske republike u kojoj se nalazi jezero, i mnogi ljudi su se uplašili jer deset godina unazada nisu osetili potres.

Zbog čega su potresi u tom području zanimljivi naučnicima? Naime, istraživači sa Limnološkog instituta Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka dokazali su da se Bajkalsko jezero postepeno pretvara u okean. Na to ukazuje njegova struktura, vrsta spuštanja tla, gomilanje gasnih hidrata, nafte, hidrotermalnih izvora i specifičan podvodni svet.

Sputnik dalje navodi da se dno Bajkalskog jezera  produbilo za kilometar pre ne više od milion godina, a jezero je dostiglo sadašnju dubinu od 1600 metara pre 150 hiljada godina. Rift (mesto gde se dve tektonske ploče Zemljine kore razdvajaju) se širi četiri milimetra godišnje. Za 200 miliona godina, ako se proces ne zaustavi (a to se događa u geološkoj istoriji), Bajkal će se pretvoriti u pravi okean. Naučnici predlaže da se zove Neoazijski. Sibir će biti zaseban kontinent.

Seizmičke aktivnosti na Bajkalskom jezeru nisu retkost, piše Sputnik. U centralnom delu jezera od 2001. godine do 2012. godine, registrovano je više od 19 hiljada zemljotresa, uglavnom slabih. Međutim, u Ministarstvu za vanredne situacije Ruske Federacije ovaj region je klasifikovan kao subjekat prvog stepena opasnosti. Intenzitet podrhtavanja ovde može dostići devet stepeni, kao što to bilo 29. avgusta 1959. godine (magnituda 6,8). Irkutsk je stradao, ali i druga obližnja naseljena mesta.

Sto godina ranije, 12, januara 1862. godine, kao rezultat katastrofalnog zemljotresa, na istočnoj obali Bajkalskog jezera nastao je zaliv Proval. U tom kontekstu, trenutni zemljotres je praktično uobičajen. Prema proračunima naučnika, seizmičke potrese visokog inteziteta ne bi trebalo očekivati u ovom regionu češće od jednog puta u trista godina.

Izvor: Sputnik.rs

Foto: Bajkalsko jezero/Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *