понедељак, 27 маја

Istraživanje: 17 odsto naprednjaka bi se vakcinisalo ako im to preporuči Vučić

Istraživanje: 17 odsto naprednjaka bi se vakcinisalo ako im to preporuči Vučić

Vakcina protv korona virus uskoro počinje da se distribuira, što je potvrdila i jučerašnja vest da je Velika Britanija naručila 40 miliona Fajzerovih i Biontek doza vakcina za svoje građane.

Prema najavama srpskih vlasti i kod nas bi trebalo da neka vakcina stigne „uskoro“, i kako su rekli to neće biti cepivo samo jednog proizvođača već više njih – da bi građani imali izobr. Pitanje koje se ovih dana najčešće postavlja je: „Da li biste primili vakcinu protiv korona virusa?

 Istraživanje Demostata o javnom mnjenju o kovidu-19 u Srbiji pokazalo je da se stav građana Srbije o vakcinisanju protiv korona virusa u izvesnoj meri se poklapa sa njihovim političkim opredeljenjem,.

Naime, 46 odsto ispitanika izjasnilo se da bi vakcinu primili ukoliko to bude preporuka lekara, dok se 31 odsto građana izjasnilo da ni pod kojim uslovima ne bi primili vakcinu.

Istraživanje je pokazalo da ispitanici koji su naveli da im nije bliska nijedna politička partija imaju najviše poverenja u medicinsku struku, 44 odsto njih se izjasnilo da bi primilo vakcinu ako to bude preporuka stručnjaka, a 34 odsto ni pod kojim uslovima vakcinu ne bi primilo.

Ispitanici, koji su se izjasnili kao pristalice vladajuće Srpske napredne stranke, naveli su u 51 odsto slučajeva da bi primili vakcinu ukoliko to preporuči struka, dok bi u 17 odsto slučajeva pristali da se vakcinišu ukoliko im to preporuči predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ispitanici, koji su se izjasnili kao pristalice vladajuće stranke, u 11 odsto slučajeva ne bi primile vakcinu protiv koronavirusa ni pod kojim uslovima.

Prema rezultatima istraživanja, 40 odsto ispitanika koji podržavaju stranke koje su bojkotovale prethodne parlamentarne izbore ne bi primilo vakcinu ni pod kojim uslovima, dok bi 34 odsto njih vakcinu primilo pod uslovom da to preporuči struka, a dva odsto njih ukoliko vakcinu preporuči predsednik Srbije.

Rezultati istraživanja grupe ispitanika, koji podržavaju opozicione partije koje su izašle na prethodne izbore, pokazali su da bi 53 odsto njih primilo vakcinu ukoliko preporuči struka, 29 odsto njih ne bi primilo ni pod kojim uslovima, a tri odsto bi primilo ukoliko preporuka dođe od predsednika Srbije.

Izvor: N1/Demostat/MSI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *