понедељак, 27 маја

Istraživanje: Polovina ispitanika za jakog lidera koga bi svi slušali

Istraživanje: Polovina ispitanika za jakog lidera koga bi svi slušali

Građani Srbije umereno su zainteresovani za politiku, nešto veću zainteresovanost pokazuju za aktivnosti lokalne samouprave, kao i za proces pregovora između Beograda i Prištine, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA.

Većina učesnika u istraživanju smatra da poslanici u Skupštini više brinu o interesima svojih političkih stranaka, nego o interesima građana, navodi se u ovom istraživanju, koje prenosi portla Euractiv.rs.

Istraživanje „Stavovi građana Srbije o učešću u demokratskim procesima 2020“, koje je sprovedeno telefonskim putem na slučajnom uzorku od 1.010 građana Srbije bez Kosova, predstavljeno 18. marta u Beogradu na onlajn konferenciji za novinare.

Oko polovine građana podržava demokratiju kao najbolji politički sistem za zemlju, ali polovina podržava i stav da zemlja ima jakog lidera kojeg bi svi slušali jer „samo jaka ruka može da nas izvuče iz krize“.

Skoro 70 odsto građana bi zabrinula nezavisnost Kosova, a odustajanje od pristupanja Evropskoj uniji i približavanje Rusiji i Kini zabrinuli bi najviše obrazovanije.

Građani pozitivnije ocenjuju Vladu nego rad skupštine i imaju uglavnom negativne ocene za njen rad – 34 odsto smatra da parlament ne kontroliše efikasno rad Vlade i ne vodi odgovornu politiku nadobro svih građana.

Polovina građana smatra da su mediji u Srbiji pod ozbiljnim političkim pritiskom.

Izvor: Euractiv.rs

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *