уторак, 23 априла

Istraživanje: Velike razlike u rodnom paritetu u spoljnoj politici i bezbednosti

Istraživanje: Velike razlike u rodnom paritetu u spoljnoj politici i bezbednosti

Žene su na putu da dostignu paritet u diplomatiji članica EU i zemalja Grupe 20, ali ne i među ambasadorima, a da bi ih bilo koliko i muškaraca u vojsci, biće im potrebno više stotina godina, pokazao je „ŠIkjuriti indeks“ (SHEcurity Index) objavljen krajem oktobra.

Ipak, razlike su velike i npr. diplomatske službe nekih zemalja, poput Švedske, Finske ili Estonije, nadomak su paritetu između ambasadora i ambasadorki a kod drugih je, poput Belgija i Češke, tek svaki deseti ambasador žena.

Žene čine samo četvrtinu ambasadora u zemljama EU i Grupe 20, iako u proseku čine 43,5% diplomata, navele su autorke indeksa i studije, evroposlanica Hana Nojman (Hannah Neumann) i Leoni Hopgud (Leonie Hopgood).

U politici su žene sve zastupljenije u nacionalnim parlamentima ali će do ravnopravnosti u odborima za spoljnu politiku i odbranu biti potrebno gotovo 100 godina.

U vojsci žene čine 11% vojnog osoblja ali njihov broj sporo raste i do jednake zastupljenosti, gledano prema napretku između 2009. i 2018, biće potrebno između 325 godina u EU i 465 godina u NATO.

Istovremeno žene čine četvrtinu policijskih snaga i za paritet će im, na osnovu napretka zabeleženog između 2009. i 2017, biti potrebno 58 godina, navodi se u studiji.

Izvor: Euroactiv.rs

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *