понедељак, 27 маја

Izložba čuvenih stripova „Alan Ford” u Muzeju Jugoslavije

Izložba čuvenih stripova  „Alan Ford” u Muzeju Jugoslavije

Gostujuća izložba „Alan Ford trči počasni krug“ biće otvorena u Muzeju Jugoslavije u Beogradu od 2.  decembra i trajaće do 31. januara 2021. godine.

Ova postavka bila je jedan od najposećenijih kulturnih događaja u Sloveniji 2019. godine.

Izložbu organizuju Muzej Jugoslavije i Institut za kulturu i obrazovanje iz Ljubljane, u saradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom.

Stručni saradnici na izložbi su dr Andrej Smrekar i Samo Pureber, kao i Lazar Džamić, autor „Cvjećarnice u Kući cveća”, popularne studije o fenomenu jugoslovenskog uspeha stripa „Alan Ford”. Dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović.

U okviru izložbe biće prikazana i retka izdanja stripa „Alan Ford” iz kolekcije Marijana Matića i Marija Reljanovića, a biće prireženi i razni prateći programi.

Prvi broj „Alana Forda” izašao je u maju 1969. godine. Osmislili su ga Lučano Seki – Maks Bunker, kao scenarista, i crtač Roberto Raviola Magnus. Već godinu dana kasnije ovaj satirični strip je zbog upečatljivih crteža, duhovitih dijaloga i spretne ironije, kao i izuzetnog prevoda Nenada Briksija, pridobio naklonost publike širom Jugoslavije.

Foto/Cover: Alan Ford/Internet/Screen shot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *